FEDERALNI MINISTAR

Delić najavio donošenje Pravilnika koji standardizuje kvalitet usluga u javnim ustanovama socijalnog zbrinjavanja

Pravilnik koji donosi minimalne standarde neophodan je kako bi se uredilo stanje u oblasti javne socijalne zaštite i usluga

Sa održanog sastanka. Vlada FBiH

A. O.

20.6.2023

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u kontinuitetu radi na jačanju kvaliteta usluga ustanova za socijalno zbrinjavanje iz sistema socijalne zaštite, a jedan od koraka koje je Ministarstvo poduzelo u tom smjeru je i izrada Pravilnika o minimalnim standardima za pružanje usluga socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške u ustanovama socijalne brige FBiH.

Pravilnik koji donosi minimalne standarde neophodan je kako bi se uredilo stanje u oblasti javne socijalne zaštite i usluga koje pružaju javne ustanove trajnog socijalnog zbrinjavanja. S tim u vezi, kako je istakao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, Pravilnik će omogućiti približavanje standardima socijalnih usluga u skladu sa standardima Europske Unije, humaniji pristup korisnicima usluga, te otvoriti mogućnost modernizacije i transformacije javnih ustanova socijalnog zbrinjavanja.

- Pravilnik o standardima u našim ustanovama zbrinjavanja donosi pravila koja tretiraju podršku i vrste podrške korisnicima u našim ustanovama, opće minimalne standarde prostora i opreme, te standarde stručnih i drugih poslova što će sve zajedno omogućiti i bolji i kvalitetniji pristup svim procesima, od dozvoljenog broja smještaja po osnovu kapaciteta smještaja, do pravila kod angažmana stručnih lica koja mogu raditi u ovim ustanovama. Na ovaj način nastojimo uvesti red u ustanove i omogućiti bolje praćenje i vrednovanje kvaliteta usluga - pojasnio je ministar Delić.

Pravilnik je predstavljen direktorima javnih ustanova socijalnog zbrinjavanja na promociji organizovanoj u Ministarstvu rada i socijalne politike, a na promociju su se odazvali direktori svih pet ustanova zbrinjavanja kojima je ostavljena mogućnost da u narednih deset dana i sami dostave prijedloge koji će ovaj Pravilnik učiniti kvalitetnijim i provodivijim u praksi. Svi direktori imat će i termin za pojedinačne konsultacije, a tek nakon svih tih koraka i eventualnih intervencija u tekstu Pravilnika, ministar će donijeti Pravilnik koji bi trebao stupiti na snagu sredinom mjeseca augusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.