FEDERALNI MINISTAR

Delić sa predstavnicama UN Women: Potrebno raditi na jačanju zastupljenosti žena u aktivnim mjerama politika

Sve organizacije koje imaju projekte koji su srodni i vezani s populacijom koja je u našoj nadležnosti nama su poželjni partneri, rekao je Delić

Sa održanog sastanka. PR služba

A. O.

21.6.2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s predstavnicama UN Women organizacije s kojima je razgovarao o programima koje organizacija provodi u Federaciji, te potencijalnim poljima saradnje.

UN women organizacija je krajem mjeseca maja organizovala promociju polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini, a jedan od govornika na promociji bio je i ministar Delić koji je izrazio volju da se detaljnije upozna sa programima ove organizacije.

- Sve organizacije koje imaju projekte koji su srodni i vezani s populacijom koja je u našoj nadležnosti nama su poželjni partneri, pa tako i UN women. Kao organizacija koja se prioritetno bavi položajem žene, njenim pravima i mogućnostima u društvu i na tržištu rada nama su dragocjeni i drago mi je što imamo volju i htijenje s obje strane da zajedno radimo na poboljšanju položaja žena i na tržištu rada i u društvu općenito - izjavio je nakon sastanka ministar Delić.

Predstavnica UN women Joan Bišop (Jo-Anne Bishop) istakla je, uz krajnju opredjeljenost, da organizacija bude involvirana partner Ministarstvu, i nekoliko potencijalnih polja saradnje.

- U dijelu koji se odnosi na žene kao radnu snagu i njihovu inkluziju na tržište rada, dijelu koji se odnosi na alimentacije, kao i općenito zastupljenost žena u aktivnim mjerama politika vidimo polja kvalitetne saradnje s Ministarstvom - kazala je predstavnica Bišop.

Istakla je da su posebno zainteresovani dati svoj doprinos u pripremi zakonskih i podzakonskih akata, te da je Zakon o socijalnim uslugama FBiH jedan od najvažnijih zakona u oblasti socijalne politike na kojem žele dati svoj doprinos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.