ZASTRAŠUJUĆI PODACI

UN Women: U Gazi dvije majke budu ubijene svaki sat, sedam žena svaka dva sata

Oko 800.000 žena je interno raseljeno, rekla je izvršna direktorica UN Womena

Podaci se okrenuli nakon 7. oktobra. Anadolija

Anadolija

22.11.2023

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze dvije majke budu ubijene svakih sat vremena, a sedam žena svaka dva sata, izjavila je u srijedu izvršna direktorica UN Women Sima Sami Bahous, javlja Anadolu.

- Prije 7. oktobra 67 posto svih civila ubijenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji u posljednjih 15 godina bili su muškarci, a manje od 14 posto žene i djevojčice. Od tog datuma taj se postotak obrnuo - rekla je Sima Sami Bahous na brifingu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji na Bliskom istoku, pa je dodala: 

- Ne samo da je broj ubijenih civila od 7. oktobra dvostruko veći od ukupnog broja ubijenih posljednjih 15 godina, već se sada procjenjuje da su žene i djeca 67 posto od više od 14.000 ubijenih u Gazi.

Prema njenim riječima prije trenutne eskalacije, u Gazi je bilo 650.000 žena i djevojaka kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć, a sada je procjenjuje da je taj broj povećan na 1,1 milion, uključujući oko 800.000 interno raseljenih žena.

- Žene u Gazi su nam rekle da se mole za mir, ali da ako mir ne dođe, mole se za brzu smrt, u snu, sa svojom djecom u naručju. Trebalo bi nas biti sramota što bilo koja majka, bilo gdje, ima takvu molitvu - kazala je ona.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.100 ljudi, među kojima je više od 5.800 djece i 3.900 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.