IMAJU BONUSI

Evidencija Porezne uprave Federacije BiH: Kome je plaća u FBiH 266.518 maraka

Sastavni dio bruto plaće čine porez na dohodak i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, kazali su iz Porezne

Mnogi odlično zarađuju. Fena

Alen Bajramovic

21.6.2023

Dok je prosječna neto plaća u BiH dostigla iznos od oko 1.240 KM, najniža u FBiH iznosi 596, a u RS 700 KM, od onih najviših prosječnom građaninu mora se zavrtjeti u glavi.

Trgovina naveliko

A podaci koje smo dobili iz evidencije Porezne uprave FBiH su takvi da, nakon što ih pročitate, još jedanput morate provjeriti da se slučajno nije potkrala neka greška u sistemu.   

No, greške nema, pa je, prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, odnosno mjesečnog izvještaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, najviša plaća u FBiH u martu ove godine iznosila 266.518,48 KM i isplaćena je u djelatnosti trgovine naveliko.

Sektor finansija

U istoj djelatnosti isplaćen je i drugi najveći iznos bruto zarade od 252.566,77 KM. Plaću u iznosu od 240.406,49 KM preuzeo je uposlenik u sektoru finansija, a slijede zarade od 227.552,31 KM u djelatnosti trgovine naveliko te 225.184,40 KM u finansijskoj djelatnosti.

- Napominjemo da su sastavni dio bruto plaće porez na dohodak i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosi za zdravstveno osiguranje i doprinosi za nezaposlenost. Pretpostavka je da navedeni iznos, osim mjesečne redovne plaće, sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice - pojasnili su iz Porezne uprave FBiH.

Odlična radna mjesta

Bez obzira na to što je dio visokih zarada uredno naplatila država te što je njima obuhvaćena i eventualna nagrada za postignute rezultate u radu, podaci o maksimalnim zaradama dokaz su da i u BiH postoje odlična radna mjesta, ali i povod za razmišljanje koliko ovi iznosi utječu na prosječnu plaću u državi s početka ovog teksta.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.