RESORNO MINISTARSTVO

Kanton Sarajevo: Objavljeno koliko zarađuju uposlenici i rukovodioci u javnim komunalnim preduzećima

Prosječna isplaćena neto plaća u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima iznosi 1.551 KM

Najniža prosječna plaća je isplaćena u KJKP Pokop, čiji iznos je 1.471 KM. Printscreen

H. J. I.

21.6.2023

U cilju ostvarivanja potpune transparentnosti u radu kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prezentovalo je javnosti presjeke isplaćenih prosječnih plaća za mjesec maj 2023. godine u ovim preduzećima, kao i presjek plaća isplaćenih direktorima ovih preduzeća.

Prosječne neto plaće

Prosječna isplaćena neto plaća u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima iznosi 1.551 KM, a prosječna isplaćena neto plaća za direktore ovih preduzeća iznosi 4.100 KM.

Naglašavaju da se izneseni podaci odnose na isplate plaća koje podrazumijevaju iznose koje zaposlenici i direktori dobiju, kolokvijalno rečeno, “na ruke”, bez uključenog toplog obroka.

U isto vrijeme, prosječna plaća u Kantonu Sarajevo za isti mjesec iznosi 1.585 KM, dok prosječna plaća u FBiH za mart ove godine iznosi 1.265 KM.

Najniža prosječna plaća je isplaćena u KJKP Pokop, čiji iznos je 1.471 KM, a najviša prosječna plaća isplaćena je u KJKP Sarajevogas i iznosi 1.822 KM.

Raspon isplaćenih neto plaća za direktore kreće se od 3.800 do 4.400 KM.

Javnost ne može doći do ovih podataka

- Navedeni podaci se žele prezentirati javnosti koja, nažalost, ne može doći do ovih podataka jer u mnogim preduzećima nisu objavljeni finansijski izvještaji u skladu sa Uredbom o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i pravnih lica čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Bez obzira na ovu činjenicu napravili smo presjek plaća za maj 2023. godine - istaknuto je iz resornog ministarstva.

Ovim podacima Ministarstvo želi još jednom potcrtati da javnost, tj. građani KS koji finansiraju kantonalna javna komunalna preduzeća, imaju pravo znati ove podatke.

- Bez obzira na sve gore prezentovane iznose, namjera Ministarstva nije da polemizira o iznosima plaća jer su sve isplaćene u skladu sa zakonom i pozitivnim zakonskim propisima - poručuju iz Ministarstva.

Kako ističu, zbog upita koji kontinuirano dolaze na adresu ovog ministarstva, a tiču se rada i poslovanja kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, javnost s pravom želi znati koliki su prosjeci plaća, a svaki građanin ima pravo da ima svoje mišljenje o bilo kojem iznosu iz gore iznesenih presjeka.

Podaci informativnog karaktera

- Još jednom želimo naglasiti da su dati podaci informativnog karaktera i odnose se samo na preduzeća koja su u nadležnosti ovog ministarstva i nemaju za cilj da ovo ministarstvo daje bilo kakve komentare jer niti jedno preduzeće u ovom segmentu poslovanja ne posluje mimo važećih propisa - zaključuju iz Ministarstva.

Ističu da bez obzira na spomenute podatke Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će u ovoj godini iz Budžeta Kantona Sarajevo kantonalnim javnim komunalnim preduzećima za njihovo poslovanje isplatiti cca 32 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.