FEDERALNI MINISTAR

Rimac organizirao susret s roditeljima djece koja boluju od cistične fibroze, informirao Vladu FBiH

Kako saznajemo, zaključak je bio taj da će Vlada KS iznaći rješenje za ove pacijente

Rimac: Održao sastanak. Vlada FBiH / Avaz

A. O.

22.6.2023

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac je, čim je upoznat s problemom pacijenata koji boluju od cistične fibroze, organizirao susret s njima, a potom je informirao Vladu FBiH o svemu, saznaje portal "Avaza".

Kako saznajemo, zaključak je bio taj da će Vlada FBiH iznaći rješenje za ove pacijente.

- Opredjeljenje svih članova Vlade, kao i Federalnog ministarstva zdravstva jeste da pronađemo sistemska rješenja i za ovo pitanje, ali i kada je riječ generalno o rijetkim bolestima da pomognemo svima kojima je to potrebno. Imali smo već jučer nekoliko konkretnih prijedloga na sjednici Vlade i vodimo intenzivnu komunikaciju s nadležnim zavodima i institucijama kako bismo lijek za cističnu fibrozu što prije učinili dostupnim ovoj djeci - rekao je ministar za "Avaz".

U Sarajevu je danas održan protest roditelja djece s cističnom fibrozom i građana koji se bore za prava djece, a zbog nedostatka lijeka Kaftrio u Federaciji BiH.

Podsjetimo, okupljeni građani nosili su plakate s natpisima "Trubi za lijek", "Hoćemo Kaftrio za našu djecu", "Hitno odobrite Kaftrio", "Rijetki moraju disati"...

- Tražimo od predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH da se za 28 djece sa dijagnozom cistična fibroza po hitnom postupku omogući nabavka lijeka Kaftrio, kako bi se spasili njihovi životi - naveli su iz Udruženja uoči protesta.

Riječ je o lijeku koji je u RS besplatan, dok u FBiH godišnja terapija košta blizu pola miliona KM.

Podsjetimo, Vlada FBiH donijela je na jučerašnjoj sjednici zaključke s ciljem pronalaska rješenja za liječenje djece od cistične fibroze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.