DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Milanović na Sutjesci: Partizani iz Dalmacije bili su borci za slobodu

Ovdje je bila skoro cijela Dalmacija, njih su Nijemci sve pobili kao da se radi o insektima, rekao je

Zoran Milanović. Ured predsjednika Republike Hrvatske

S. S.

22.6.2023

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poklonio se na Sutjesci u BiH poginulim partizanima u Drugom svjetskom ratu, od kojih je veliki dio bio iz Dalmacije, a koje je nazvao borcima za slobodu i borcima protiv nacizma i fašizma.

Milanović je povodom Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj u mjestu Donje Bare, a kasnije i na Tjentištu na planini Sutjesci, položio vijenac na spomen-obilježjima poginulim partizanima koji su se našli u okruženju daleko brojnijih nacističkih snaga. Poginuo je veliki broj njih, više od 6000, a polovina su bili Dalmatinci.

Skoro cijela Dalmacija

- Ovdje je bila skoro cijela Dalmacija. Njih su Nijemci sve pobili kao da se radi o insektima - rekao je Milanović u izjavi za medije. Pri tome je naveo brojna mala mjesta iz Hrvatske iz kojih su došli partizanski borci.

U Donjim Barama dalmatinski partizani su se utvrdili u ljeto 1943. godine kako bi napravili odstupnicu i sprječavali nacističke snage da sustignu Glavni štab, koji je predvodio Josip Broz Tito, te brojne ranjenike.

Četiri dana držali položaje

- To su bili borci za slobodu i borci protiv nacizma i fašizma. Oni su ovdje četiri dana držali položaje. Samo kad gledaš moralno, vojnički to je nevjerovatno - rekao je predsjednik Hrvatske.

Dodao je kako su dalmatinski partizani danima odolijevali tada najmoćnijoj vojsci svijeta.

- Nije ovo preokrenulo tok rata niti su partizani bili takva sila, ali su nevjerovatnim moralom, snagom, upornošću, inteligencijom i ogromnim žrtvama pokazali da onaj ko se spreman tako žrtvovati ima velike šanse pobijediti - istakao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.