LJEŠEVO

Na području Ilijaša pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Naveli su i da je ova lokacija izuzetno složeno područje za pretraživanje te da se prekopavanje terena vrši detaljno

Ekshumacija na području općine Ilijaš.. BIRN BiH

S. S. / Detektor

23.6.2023

Na lokaciji Lješevo u općini Ilijaš provodi se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jednog lica, saopćeno je iz ove institucije, piše Detektor.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužioca, na ovoj lokaciji koordiniše rad ovlaštenih lica koja učestvuju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

Iz 1992. godine

- Na navedenom lokalitetu su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jednog lica, a pretpostavlja se da pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti nestaloj 1992. godine na području općine Ilijaš - stoji u saopćenju.

Naveli su i da je ova lokacija izuzetno složeno područje za pretraživanje te da se prekopavanje terena vrši detaljno.

Na ekshumaciji su bili prisutni ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za nestala lica te potrebni radnici. Lokaciju su osiguravali policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Utvrđivanje identiteta

- Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtve putem DNK analize - saopćeno je.

Predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović ranije je kazala da se 45 osoba s ovog područja vode kao nestale.

Ekshumacija na ovom lokalitetu bit će nastavljena u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.