OD 11 SATI

Sutra dvije posebne sjednice NSRS, o Ustavnom sudu BiH i vetu Cvijanović

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz RS da do petka, 23. juna do podne povuče odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda

Željka Cvijanović na jednoj od sjednica NSRS. Printscreen

N. Aj. / Srna

26.6.2023

Kolegij Narodne skupštine RS odlučio je da će sutra u Banjoj Luci biti održane dvije posebne sjednice. Na prvoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, po hitnom postupku, a druga će se održati na zahtjev predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Vitalni interes

- Osma posebna sjednica, koja se odnosi na Ustavni sud BiH, počet će u 11 sati, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Dodao je da će deveta posebna sjednica, na zahtjev Cvijanović, biti održana po okončanju osme posebne sjednice.

Željka Cvijanović je nedavno povukla vitalni interes na sjednici Predsjedništvu BiH kada je riječ o Prijedlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Bez odgovora

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je ranije da će, ako Ustavni sud BiH ne ukine najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u RS i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz RS da do petka, 23. juna do podne povuče odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda, kojim je predviđeno odgađanje sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala NSRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.