DELEGAT HDZ-A

Džeba nije saglasan sa Ambasadom SAD: Neprihvatljivo je da BH-Gas vodi proces oko Južne interkonekcije

Posebno zbog afere koji je mađarski transpoter plina tužio BH-Gas i Energoinvest, te Vladu BiH u Cirihu za 23 miliona dolara, rekao je Džeba

Damir Džeba. Dom naroda FBiH

S. S.

26.6.2023

Set energetskih zakona povučen je sa današnjeg dnevnog reda Doma naroda Federacije BiH, na inicijativu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović je pojasnio da je Nermin Nikšić tražio odgodu iz razloga što je sjednica Predstavničkog doma odgođena, te naveo da bi bilo dobro da se raspravlja o ovim zakonima nakon tog doma.

Delegat HDZ-a BIH Damir Džeba tvrdi da ova stranka ima pripremljene amandmane na energetske zakone. Istakao je da nije zadovoljan prijedlog da proces oko Južne intekonekcije vodi kompanija BH-Gas.

Opstruiranje projekta

- Nama je neprihvatljivo i to da cijeli proces nosi kompanija BH-Gas. Posebno zbog afere koji je mađarski transpoter plina tužio BH-Gas i Energoinvest, te Vladu BiH u Cirihu za 23 miliona dolara. Dati BH-Gasu da vodi projekat za nas nije prihvatljivo i nemoguće je iskoristiti vlastitu korist kako se želi nametnuti HDZ-u u kritici ambasadora Marfija. Prihvatili bi i to da se stvari promijene u BH-Gasu i da vode taj proces osnivanjem nove firme u koju bi bile uključene Vlada FBiH, kantoni i općine - rekao je Džeba.

Podsjećamo, ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) je optužio lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da opstruira projekat Južne interkonekcije.

- U ljeto prošle godine HDZ BiH Dragana Čovića uskratio je podršku BH-Gasu, zaduženom za proizvodnju i transport gasa u Federaciji BiH, angažman na razvoju i izgradnji Južne interkonekcije. Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ BiH desila se nakon što je ova stranka glasala za isti zakon u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH 2021. godine. Uprkos dobroj volji koalicionih partnera u Federaciji BiH da se ide dalje sa projektom, Dragan Čović izabrao je da slijedi sopstvene interese, a ne interese stanovnika Federacije.

Uspostava drugog operatera

On i njegova stranka zanemarili su odgovornost koju predstavlja učešće u vlasti kontinuiranim odbijanjem da se uključe u važne aktivnosti unapređivanja upravljačke strukture u BH Gasu, što bi kompaniji omogućilo da provede ovaj projekat. Rezultat toga je zastoj u provedbi projekta uprkos činjenici da su lideri u vlasti i privredi podjednako identificirali Južnu interkonekciju kao suštinski prioritet za BiH.

Umjesto da se krene dalje sa BH Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekat kao izvođač, HDZ BiH sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i sa tehničkog i sa ekonomskog stanovišta.

Uspostava drugog operatera za transport gasa povećala bi troškove potrošačima, dalje podijelila tržište gasom u BiH, potkopala funkcionalnost vlasti u Federaciji BiH, kreirala prostor za jači maligni uticaj Rusije i drastično iskomplikovala pregovore o izgradnji interkonekcije sa finansijskim institucijama, kao i sa Hrvatskom, što bi projekat učinilo gotovo nemogućim – naveo je ambasador Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.