SREBRENICA

Organizacioni odbor usvojio Program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima

U toku su prijave učesnika za ovogodišnji "Marš mira" i prema do sada dostupnim podacima prijavljeno je više od 1.800 osoba

Sa održanog sastanka. Anadolija

Anadolija

26.6.2023

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija“ Srebrenica, javlja Anadolu.

Na sastanku je, između ostalog, usvojen Program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine.

Standardne aktivnosti

- Usvojen je Program obilježavanja i ove godine imamo standardne aktivnosti kao što je "Marš mira" i niz drugih aktivnosti koje imamo svake godine. Još uvijek ne znamo ko će sve doći od zvaničnika, te informacije ćemo znati negdje 4. ili 5. jula. Imamo obavezu i dug prema žrtvama da sve prođe bez problema i u proteklom periodu je uloženo mnogo napora da se sve pripremi - rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida.

U toku su prijave učesnika za ovogodišnji "Marš mira" i prema do sada dostupnim podacima prijavljeno je više od 1.800 osoba koje će 8. jula iz Nezuka krenuti prema Potočarima.

Pripreme za "Marš mira"

- Pripreme za "Marš mira" idu planiranom dinamikom iako smo imali dosta problema sa obilnim padavinama. Neće biti promjene u kretanju učesnika "Marša mira". Zadovoljan sam sa brojem prijavljenih, i očekujemo oko četiri hiljade učesnika - kazao je Suljo Čakanović, predsjednik pododbora za "Marš mira".

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine do sada je identifikovano 30 žrtava genocida kojima će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.