RASPRAVLJANO NA SJEDNICI

Vijeće ministara o GIKIL-u: Pravobranilaštvo da upozori Vladu FBiH i Vladu TK na odgovornost

Pozivaju se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona da se odmah aktivno uključe i hitno poduzmu potrebne aktivnosti

Preduzeće GIKIL. gikil.ba

S. S.

26.6.2023

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je Zahtjev za dostavu Informacije o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramod Mittal i dr. protiv Bosne i Hercegovine, kao i informacije o ranije potpisanim sporazumima iz zaključka Vijeća ministara BiH, s 3. sjednice, održane 16. marta 2023. godine.

Zaduženo je Pravobranilaštvo BiH da hitno, odmah po završetku sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, upozori na odgovornost Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladu Tuzlanskog kantona na obaveze koje proizlaze iz člana 29. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanju međunarodnih ugovora, jer ih i obveze iz predmetnog arbitražnog postupka obvezuju, te i u tome slučaju imaju odgovornost za sklapanje modificiranog prijedloga sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac, tužitelja Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Sristi Mittal i Divyesh protiv tužene Bosne i Hercegovine, te da o istom obavijeste Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od pet dana od dana dostavljanja ovog zaključka.

Uključivanje Vlade FBiH i Vlade TK

Pozivaju se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona da se odmah aktivno uključe i hitno poduzmu potrebne aktivnosti zajedno s Pravobranilaštvom Bosne i Hercegovine u cilju rješavanja predmetnog arbitražnog postupka radi zaštite pravnog i financijskog interesa, a imajući u vidu ozbiljnost eventualnih posljedica koje mogu proisteći iz predmetnog postupka iz točke 1. ovog zaključka za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanski kanton.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine po realizaciji prethodnih zaključaka ponovno će razmotriti Informaciju Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine.

Zaduženo je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da dostavi detaljnu informaciju o ishodu statusne konferencije koja će se održati 30. juna 2023.

Ne zna se vrijednost zahtjeva

Radi se o arbitražnom postupku koji su pokrenuli tužitelji Pramod Mittal, Sangeeta Mittal, Vartika Mittal, Shristi Mittal i Divyesh Mittal protiv tužene Bosne i Hercegovine, u vezi s ulaganjem tužitelja u preduzeće Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac i radnjama nadležnih vlasti Tuzlanskog kantona za koje tužitelji ističu da su u suprotnosti s odredbama Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije о unaprjeđenju i zаštiti investicija.

Tužitelji zasad nisu naveli vrijednost odštetnog zahtjeva protiv Bosne i Hercegovine već je njegovo preciziranje ostavljeno zа nastavak postupka.

Prethodno su vlade Federacije BiH u ranijem sazivu i Tuzlanskog kantona odbile zaključiti prijedlog sporazuma o međusobnim pravima i obvezama, koji je pripremilo Pravobranilaštvo BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.