VIŠE OD 60 ČLANOVA

"Noćni vukovi" s crnih lista EU i SAD prodefilirali Banjom Lukom: Bez problema ušli u BiH

Vođi "Noćnih vukova", Zaldostanovu, zabranjen je ulazak u BiH, jer ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH označila opasnim po nacionalnu sigurnost

"Noćni vukovi" u Banjoj Luci. RSE

N. Aj. / RSE

27.6.2023

Članovi moto kluba bliskog Kremlju "Noćni vukovi" prodefilovali su 27. juna ulicama Banje Luke, sudjelujući u Vidovdanskoj vožnji u organizaciji ogranka ovog motociklističkog kluba za RS.

Podrška invaziji na Ukrajinu

U vožnji učestvuje više od 60 članova bajkerske organizacije, koja je na udaru sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, zbog veza s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i podrške invaziji na Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Noćni vukovi" i njihov vođa, Aleksandar Zaldostanov – Hirurg, nalaze se na crnoj listi SAD, zbog podrške separatistima u Donjecku i Luganjsku na istoku Ukrajine.

Predsjednik ogranka ovog kluba za RS Goran Tadić kazao je da su učesnici vožnje stigli iz Švicarske, Češke, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Australije i ostalih zemalja.

- Imali su problema prilikom dolaska u BiH, ali niko nije vraćen sa granice. To nisu kriminalci i nije nam jasno zašto nas maltretiraju - istaknuo je Tadić novinarima u Banjoj Luci.

Vođi "Noćnih vukova", Zaldostanovu, zabranjen je ulazak u BiH jer ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH označila opasnim po nacionalnu sigurnost.

Tadić je rekao da mu nije jasan razlog zabrane te je najavio da će odgovore potražiti od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednika RS Milorada Dodika.

Brojna odlikovanja

Inače, vlasti RS dodjeljivale su proteklih godina Zaldostanovu odlikovanja, zbog "isticanja i afirmacije ljudskih prava", kao i zbog "jačanja prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske".

Motociklisti su prodefilovali Banjom Lukom s istaknutim zastavama organizacije "Noćni vukovi", kao i zastavama Rusije i RS.

Zaldastanov, koji sebe opisuje kao prijatelja ruskog predsjednika, dobio je medalju od Putina za ulogu koju su bajkeri odigrali na Krimu 2014., dok su pripadnici "Noćnih vukova" sudjelovali na skupovima podrške Rusiji širom Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.