SARAJEVO

Zamjenik ambasadora Slovačke u BiH pravio paklame: Rasprodale se za nekoliko minuta

Diplomatija je povezivanje kultura i stvaranje prijateljskih veza između zemalja, poručio je Patrik Turošik

Patrik Turošik pravio paklame. Ambasada Slovačke

H. J. I.

28.6.2023

Povodom jednog od najvećih muslimanskih praznika, Kurban-bajrama, zamjenik ambasadora Slovačke Republike u BiH Patrik Turošík posjetio je rano jutros jednu od najpoznatijih sarajevskih pekara, gdje je pomagao u pripremi paklama - posebnog hljeba koji se može kupiti samo za Bajram.

Povezivanje kultura i stvaranje prijateljstava

- Diplomatija je povezivanje kultura i stvaranje prijateljskih veza između zemalja. A šta zbližava ljude bolje od dobre hrane? U znak poštovanja i ujedno čestitke povodom današnjeg velikog muslimanskog praznika, ustao sam danas u 4:00 ujutro kako bih posjetio čuvenu sarajevsku pekaru, u kojoj se, prema mnogima, peku jedne od najboljih paklama u gradu. Ovo je za mene potpuno novo iskustvo, i veoma sam sretan što sam se okušao u pripremi ovog posebnog bajramskog hljeba, tim više jer me to već duže vrijeme zanimalo. I uopće nije bilo tako jednostavno kao što se možda čini - komentirao je zamjenik ambasadora Turošik nakon posjete.

Velike količine ovog popularnog bajramskog hljeba koje su tokom cijele noći pripremalisarajevski pekari Fahro i Rusmir, rasprodate su u svega nekoliko minuta.

Zajedništvo i poštovanje

- Ovi praznici govore o zajedništvu i poštovanju. Svim prijateljima islamske vjeroispovijesti želimo sretan Bajram - Bajram šerif mubarek olsun. Lično, uvijek volim iskoristiti svaku priliku da se pridružim lokalnim ljudima i upoznam njihove običaje i tradiciju, kojih u zemlji ovako bogate kulture, kao što je Bosna i Hercegovina, ne nedostaje. Osim toga, to je odlična prilika da razgovaramo s mještanima, sprijateljimo se s njima i u ovom slučaju da im se zahvalimo na teškom poslu koji svakodnevno obavljaju za dobrobit svih nas - zaključio je zamjenik ambasadora Patrik Turošík.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.