NOVI PROBLEM

Sastanak zvaničnika i uzgajivača svinja u RS-u: Zabraniti stočne pijace mjesec dana zbog afričke svinjske kuge

Novo žarište potvrđeno je na području Bosanskog Šamca, a u Bijeljini je potvrđeno prisustvo bolesti na 23 imanja

Afrička kuga se širi po BiH. Anadolija

Anadolija

28.6.2023

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u Banjoj Luci danas je održan i sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja RS-a na kojem su doneseni zaključci da se zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cijele RS, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Ministarstvo poljoprivrede RS-a do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina.

- Potvrđeno je i jedno žarište na području općine Bosanski Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja - saopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku je zaključeno i da će se uputiti dodatna naredba lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području RS-a koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

- Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade RS-a, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.