MANJI BH. ENTITET

Sve glasnije priče o prezaduženosti RS, entitetske vlasti tvrde suprotno

Iako vlasti tvrde da je entitetski budžet stabilan, kasni isplata plata pojedinim budžetskim korisnicima

Sve glasnije priče o prezaduženosti Republike Srpske. Printscreen

H. J. I.

29.6.2023

Vlada Republike Srpske vratila je dug Bečkoj berzi u iznosu većem od 300 miliona KM, sedam dana prije isteka roka. Iako vlasti tvrde da je entitetski budžet stabilan, kasni isplata plata pojedinim budžetskim korisnicima. U Ministarstvu finansija tvrde da kašnjenja nema i da će sva plaćanja biti izvršena u zakonskom roku. 

Premijer Radovan Višković izjavio je da je, uprkos spekulacijama da RS neće uspjeti vratiti dug i da će bankrotirati, dug, ipak, vraćen, a budžet ostao stabilan.

"Dušebrižnici sada mogu na godišnji odmor"

- Da obavijestim javnost da smo mi sedam dana prije isteka roka ispunili svoje obaveze i da ćemo u narednom periodu bez ikakvog zastoja ispunjavati sve budžetske obaveze. Prema tome, RS finansijski, ekonomski je stabilna, likvidna, a ovi dušebrižnici sad mogu ići na godišnji odmor - poručio je Višković.

Da li će na godišnji odmor - zapitali su se i brojni budžetski korisnici kojima su plate za maj uplaćene nekoliko dana kasnije u odnosu na uobičajene datume.

- Evidentno je da je zbog prikupljanja ovih sredstava koje je RS trebala da otplati dug prema Bečkoj berzi došlo do određenih kašnjenja, ali sve je u zakonskom roku. Ono što je nama bitnije, što ćemo mi u narednim danima da provjerimo da li su radnicima uplaćeni porezi i doprinosi pripadajući za ove plate - poručio je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Vlada RS stare dugove riješila je novim zaduživanjem. I dalje se tvrdi da je zaduženost ispod zakonom dozvoljenog maksimuma. Mišljenja građana podijeljena.

Moraju postojati granice

Ekonomisti ne smatraju zaduživanje pretjerano lošim naročito ako se novac ulaže u privredu. Da li se u određenom trenutku moglo povoljnije zadužiti - stvar je, kažu, planiranja.

- Ako hoćete u jednom momentu da prikupite mnogo novaca onda mora da date dovoljno primamljivu ponudu pa se s tim moralo računati da će kamata biti visoka kao trošak i s druge strane atraktivna za sve one koji imaju novac - navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Iako su krediti normalna stvar i tu poručuju ekonomisti - moraju postojati granice.

- Centralna banka neće da radi svoj posao. Mi smo jedinstveno monetarno područje i Centralna banka bi imala sva prava da ujednači zaduženje entiteta odnosno da zaustavi zaduženje RS do nivoa Federacije. Da ne dozvoli da RS ekonomski ugrožava Federaciju preko svog prekomjernog zaduženja - istakao je analitičar Aleksa Milojević.

Vlada Republike Srpske jeste vratila dug od preko 300 miliona maraka i to prije roka. Međutim i pored svih uvjeravanja da je budžet stabilan i novih milionskih zaduženja u ovom mjesecu, novca očigledno nije bilo dovoljno, a to su osjetili gotovo svi budžetski korisnici kojima su plate na račun lijegale nekoliko dana kasnije nego inače. Izgleda da i oni uprkos svemu mogu planirati godišnji odmor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.