ZENICA

Manja grupa rudara od sinoć ponovo silazi u jamu, ali još nije prekinut radnički neposluh

Neki se radovi nakon duže obustave proizvodnje, moraju obaviti prije početka proizvodnje, kazao je Duraković

Još traje radnički neposluh. Fena

FENA

30.6.2023

Grupa zeničkih rudara, sinoć u trećoj te jutros u prvoj smjeni, sišla je u jamu "Raspotočje", ali se još ne može govoriti o potpunoj obnovi proizvodnje i prekidu radničkog neposluha - kazao je za Fenu predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković.

Preostala grupa

Riječ je o jedinom preostalom pogonu u kojem se odvija proizvodnja, jer je, nakon proteklog radničkog neposluha, Uprava donijela odluku da se obustavljaju rudarski radovi u pogonu “Stara jama” te da će se izraditi elaborat o opravdanosti daljnje eksploatacije uglja u toj jami.

- Određeni broj rudara, oko trećina brigade, sinoć i jutros sišli su u jamu kako bi odradili neophodne radove da bismo spasili jamu i učinili je sigurnom za rad kada se potpuno obnovi proizvodnja, ali i pokazali da se žele na neki drugi način boriti za svoja prava - kazao je Duraković.

Potom je dodao:

- Neki se radovi, naime, nakon duže obustave proizvodnje, moraju obaviti prije početka proizvodnje. Naravno, bit će i nešto iskopanog uglja, ali se ne može govoriti o obnovi proizvodnje niti prekidu radničkog neposluha. Što se tiče isplate plaće, još nemamo nikakve pouzdane informacije da bismo mogli izaći pred radnike i saopštiti im kada će dobiti plaću.

Kasni plaća

Zenički su rudari, naime, drugi put u zadnjih mjesec stupili u radnički neposluh zbog kašnjenja u isplati plaće za maj, a koju su trebali dobiti najkasnije do 25. juna. Prema važećem kolektivnom ugovoru, plaća se u tom preduzeću isplaćuje do 25. u mjesecu, za prethodni mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.