REAKCIJE

Ministar Isak pozdravio odluke Šmita: BiH je domovina Milorada Dodika, sviđalo se to njemu ili ne

Predstavnicima vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS poručio je kako antidejtonskim djelovanjima čine štetu svim građanima Bosne i Hercegovine

Isak: Od stalnog izazivanja kriza niko nema koristi. BHRT

1.7.2023

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak pozdravio je odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), a kojom su poništene neustavne odluke Narodne skupštine RS-a i nametnute izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Pravosudni organi

Ministar Isak rekao je kako će izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojim se narušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine tretira kao krivično djelo, biti stvoreni uvjeti da se nadležni pravosudni organi obračunaju sa svim pojedincima koji pokušavaju narušiti ustavno-pravni poredak naše zemlje.

- Pozivam nositelje pravosudnih funkcija, odnosno tužitelje, da budu u službi pravde i da rade u skladu sa zakonom. Svaki pojedinac koji svojim djelovanjem pokušava narušiti ustavni poredak BiH treba i mora biti procesuiran. Obaveza tužitelja je da ne dozvole takvo ponašanje, a obaveza sistema je da pruži svaku vrstu podrške tužiteljima koji hrabro i zakonito obavljaju svoje poslove i zadatke - rekao je ministar Isak za portal „Avaza“.

Predstavnicima vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS poručio je kako antidejtonskim djelovanjima čine štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno pripadnicima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Bolji ekonomski status

- Naš fokus moraju biti ekonomsko-socijalne reforme. Kao nositelji političkih funkcija obavezni smo omogućiti građanima naše zemlje bolji ekonomski status. Od stalnog izazivanja kriza niko u BiH nema korist - kazao je ministar Isak.

Na kraju je zaključio kako probosanske političke stranke, a ni predstavnici međunarodne zajednice, neće tolerisati nasrtaje bilo čijih politika na državne institucije.

- BiH je domovina i Milorada Dodika sve dok se ne odrekne bh. državljanstva. Ni na jedan drugi način Milorad Dodik ne može prestati bit državljanin Bosne i Hercegovine. To treba da mu bude kristalno jasno - zaključio je Isak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.