O JUČERAŠNJOJ ODLUCI

Profesor Anđelić: Šmit je manje bojažljiv od prethodnika, očekujem reakciju Tužilaštva

Međunarodna zajednica niz godina tolerira slična ponašanja i nadam se da je tome kraj, rekao je Anđelić

Anđelić: Šmit mora donositi radikalnije odluke. Facebook

S. S.

2.7.2023

Profesor međunarodnog prava na Regent’s univerzitetu u Londonu Neven Anđelić komentarisao je za "Glas Amerike" odluku Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da poništi  Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta RS.

Anđelić smatra da bi međunarodna zajednica, s obzirom na složenu političku situaciju u BiH, morala donositi radikalnije odluke te očekuje reakciju Tužilaštva BiH.

- Međunarodna zajednica je rekla da toleriše mnoge stvari od različitih aktera i političkih elita. Kada je došlo do kraja, reagiraju.

Reakcija se može činiti kao relativno blaga s obzirom na radikalne mjere, ali se najavljuju promjene krivičnog zakona.

Možemo očekivati pravne akcije domaćeg tužilaštva ka akterima koji su do sada bili zaštićeni parlamentarnim imunitetima - rekao je Anđelić za "Glas Amerike".

Anđelić navodi da je međunarodna zajednica shvatila da u BiH nema istinske demokratije, već da se političari služe kvazi demokratskim metodama da bi se ostvarili nacionalističke interese.

- Bonske ovlasti postoje dugo. Koristio ih je i prethodni visoki predstavnik Valentin Incko, iako vrlo rijetko. Šmit ima arsenal mogućnosti, a manje je bojažljiv nego prethodnik.

Zbog trenutnog stanja i složene političke situacije u BiH, mora donositi radikalnije odluke. Kada je tek počela djelovati Dejtonska BiH, članovi Predsjedništva su bili uklanjani ako su njihove akcije dovodile državu i institucije u opasnost.

Međunarodna zajednica niz godina tolerira slična ponašanja i nadam se da je tome kraj - zaključio je Anđelić za "Glas Amerike".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.