OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Zvizdić: Pojedini domaći i strani političari koriste antiustavnu sintagmu "savezna država"

Ako nije lapsus linguae, onda upozoravam da se takva sintagma odmah prestane koristiti jer Bosna i Hercegovina nije “savezna država”

Zvizdić: BiH je međunarodno priznata i samostalna država. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

2.7.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić oglasio se na društvenim mrežama gdje je ukazao kako pojedini domaći i strani političari koriste anitustavnu sintagmu "savezna država". 

Zvizdić se oglasio i po pitanju državne imovine.

- Otkako je Ustavni sud BiH sintagmu “zajedničke institucije”, proglasio neustavnom i nedozvoljenom, antidržavni orijentirani političari, pa čak i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, počinju koristiti još jednu antiustavnu sintagmu - “savezna država”.

Namjera bosnofobičnih političara

Namjera bosnofobičnih političara iz bh entiteta RS je jasna, a kada su u pitanju predstavnici međunarodne zajednice, nadam se da je riječ o lapsusu. Ako nije lapsus linguae, onda upozoravam da se takva sintagma odmah prestane koristiti jer Bosna i Hercegovina nije “savezna država”, niti “sastavljena država”, nego je BiH međunarodno priznata i samostalna država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, političkom neovisnošću i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Pored navedenog, a imajući u vidu raniju i pogubnu praksu međunarodne zajednice u “izjednačavanju krivice i pravljenju vještačke ravnoteže”, a što je često bilo u suprotnosti sa načelima međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, pozivam OHR da ne primjenjuje taj i takav princip u procesu rješavanja pitanja državne imovine, i da zakon o državnoj imivini ne povezuje sa bilo kojim drugim pitanjem, posebno ne u smislu bilo kakve političke trgovine ili truhlih kompromisa u cilju pravljenja antiustavnih, protivzakonitih i neodrživih “ravnoteža”.

Pravna praksa demokratske države

Državna imovina, u skladu sa Sporazumom o sukcesiji i odlukama US BIH, pripada državi BiH. Nižim nivoima vlasti se može dati na korištenje, može biti odlična osnova za investiciona ulaganja, ali o vlasništvu može odlučivati samo PS BIH.

Svako drugo rješenje bi bilo u potpunoj suprotnosti sa pravnom praksom demokratskih država - poručio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.