SUTRA U TRAVNIKU

Početak rada integriranog online sistema za registraciju poslovnih subjekata u FBiH

LIFE Projekat je podržao institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini

Općinski sud Travnik. Općinski sud Travnik

FENA

3.7.2023

Promocija integriranog i online sistema za registraciju poslovnih subjekata za FBiH bit će održana u utorak, 4. jula u Travniku, u prvom Općinskom sudu koji počinje s primjenom tog digitalnog rješenja.

U sklopu aktivnosti s Vladom Federacije BiH, LIFE Projekat je pružio tehničku pomoć ministarstvima, uključujući i Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Generalni sekretarijat Vlade FBIH, Federalnu poreznu upravu, te 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u FBIH.

Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unapređenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitiziranja postupka, kao i kreiranja programskog (software) rješenja. Sam sistem ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za dalju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana za upotrebu elektroničkog potpisa.

LIFE Projekat je podržao institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja konkurentnosti i razvoja privatnog sektora. Dosadašnjim aktivnostima, reformski procesi su doprinijeli prilivu 50 milliona KM novih investicija/reinvesticija, kreiranju 521 radnog mjesta, te više od 13 miliona KM ušteda privatnom sektoru kroz racionaliziranje administrativnih postupaka.

Projekat implementira Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansiran je od švicarskog Sekretarijata za ekonomske poslove. Vrijednost Sistema za registraciju u FBiH je 2,3 miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.