FEDERALNI MINISTAR

Delić razgovarao sa Šeldonom o reformi Penzijsko-invalidskog fonda FBiH

Svjetska banka će, kao naš partner, osim podrške u izradi Zakona, raditi i na dijagnostici stanja u Fondu, kazao je Delić

Sa održanog sastanka. Vlada FBiH

A. O.

5.7.2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s Krisoferom Šeldonom (Christopher Sheldon), šefom Ureda Svjetske banke u BiH, s kojim je preliminarno dogovorena saradnja na reformi Penzijsko-invalidskog fonda Federacije BiH.

Kako je saopćeno iz kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike, ministar Delić je sa šefom Svjetske banke razgovarao o podršci Svjetske banke u izmjenama Zakona o organizaciji PIO/MIO fonda, što će omogućiti i pokretanje neophodne reforme ovog fonda.

- Reforma Fonda PIO/MIO neophodna je u svim segmentima njegove organizacije i poslovanja i ove godine krenut ćemo u izmjene Zakona o organizaciji Fonda PIO kako bismo omogućili tu reformu. Svjetska banka će, kao naš partner, osim podrške u izradi Zakona, raditi i na dijagnostici stanja u Fondu, kao i funkcionalnu analizu koja će nam pokazati sve slabosti i preporuke za njihovo otklanjanje i usklađivanje rada Fonda sa standardima digitalnog stoljeća - najavio je ministar Delić.

Reforma organizacije Fonda projekt je koji bi trebao biti završen u narednih pet godina, ukoliko se pokaže da FBiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.