ZAKON O PDV-U

Neće se u hitnom postupku raspravljati o pomoći privredi: Čekat će se naredna sjednica i skraćeni postupak

Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj

Predstavnički dom PSBiH. N. Šaljić / Avaz

5.7.2023

Mladen Bosić (SDP), kao predlagač izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, povukao ga je iz hitnog postupka na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Razlog za povlačenje je tok rasprave, gdje je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) jasno rekao da njegova stranka nije za hitnu proceduru i da su joj potrebna dodatna mišljenja.

Tako da će se ova tačka razmatrati na narednoj sjednici u skraćenom postupku. 

Primjeren rok

Podsjećamo, predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM. Predlagači su naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u istaknutoj potrebi poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu.

Inflatorna kretanja

Pojašnjavaju i da je razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca RS jučer su u saopćenju za javnost pozvali zastupnike Predstavničkog doma PSBiH da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.