OTIŠLI I U BIBLIOTEKU

Brojne hadžije tokom boravka u Meki obilaze rodnu kuću posljednjeg Božijeg poslanika

Sama biblioteka je izgrađena 1951. godine

Tokom obilaska. Mina

A. O.

5.7.2023

Jedna od poznatijih znamenitosti Meke, a koju brojne hadžije posjećuju, jeste Mektebetu Mekketul-Mukerremeh, odnosno Mekanska biblioteka, koja se nalazi odmah iza izvorišta Zezmzem.

Općeprihvaćeno mišljenje u Meki je to da je ova lokacija upravo ona na kojoj se nalazila rodna kuća Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Sama biblioteka je izgrađena 1951. godine. U njoj se nalazi više od 350.000 knjiga i različitih rukopisa, iz svih vremenskih epoha i dijelova Meke i Saudijske Arabije.

Prema predajama, ova lokacija prvobitno je pripadala djedu Božijeg poslanika, Abdul-Mutalibu, koji je kasnije tu zemlju dao svom sinu Abdulahu, odnosno ocu Muhammeda, a.s.

Dvospratna kuća, udaljena par stotina metara od same Kabe, mjesto je u kojem je poslanik Muhammed a.s. rođen i u kojem je, kako se vjeruje, sa svojom majkom Aminom proveo prve godine svog života.

Nakon smrti majke, brigu za šestogodišnjeg Muhammeda preuzeo je njegov djed Abdulmutalib. U kući se i danas nalazi drvena bešika u kojoj je hazreti Amina uspavljivala svog sina Muhammeda.

Kako smo naveli, biblioteka je osnovana i izgrađena 1951. godine pod pokroviteljstvom kralja Abdulaziza el-Sauda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.