RATNI ZLOČINI

Balaban Ranko i ostali: Krajem jula završna riječ Tužilaštva

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima

Sud BiH. Sud BiH

H. J. I. / Detektor

5.7.2023

U nastavku suđenja za zločine na području Bosanskog Novog u ljeto 1992. godine, na prijedlog odbrana saslušan je vještak medicinske struke, dok je završna riječ Državnog tužilaštva zakazana za kraj jula.

Dodatni dokaz

Milan Stojković, vještak medicinske struke, prema naredbi Suda BiH – a na prijedlog odbrana optuženih Milenka Brčina, Ratka Goronje i Miroslava Kapetanovića – uradio je nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedoka, čije je objavljivanje, odlukom Sudskog vijeća, zabranjeno.

Nakon saslušanja vještaka, tužiteljica Eldina Biuk prigovorila je u potpunosti nalazu i mišljenju, tražeći da se ponovo provede vještačenje, što je Vijeće odbilo.

Potom je tužiteljica kao dodatni dokaz uložila u sudski spis pravomoćnu presudu Okružnog suda u Banjoj Luci protiv optuženog Goronje, čemu se usprotivila odbrana optuženog.

Ubistva, mučenje i nečovječna djela

Za zločine počinjene u Bosanskom Novom su, osim Brčina, Goronje i Kapetanovića, optuženi Ranko Balaban, Rajko Karlica, Ranko Baltić, Mirko Odžić, Milenko Babić, Nikola Reljić, Dragan Baltić i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić Dragović je konstatovala da je okončan dokazni postupak i za 26. juli je planirano iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.