LAŽNE INVESTICIJE

Izetbegovićev jaran pokriva stare dugove: El-Šidi izvukao 72 miliona iz "Magrosa"!

El-Šidi se 2006., uz pomoć nekadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju KS Bakira Izetbegovića, domogao atraktivne lokacije u centru Sarajeva

El-Šidi: Mnoštvo gubitaških poslova. Printscreen

Danijal Hadzovic

5.7.2023

Sulejman el-Šidi (Al-Shiddi), vlasnik istoimene grupe i biznismen blizak Bakiru Izetbegoviću, uz pomoć kojeg se 2006., dok je sadašnji lider SDA bio direktor Zavoda za izgradnju KS, domogao atraktivne lokacije u centru Sarajeva, posljednjih sedmica ulaže enormne napore da preuzme 100 posto vlasništvo nad kompanijom „Magros Veletrgovina“. „Al-Shiddi International“ d.o.o. iz Sarajeva tako je dostavio ponudu za istiskivanje i otkup dionica od 260 manjinskih dioničara „Magros Veletrgovine“ d.d., odnosno SCC-a, te nudi 150 KM po dionici, iako je njihova vrijednost procijenjena na 100 KM.

Trenutno je, putem firme „Al-Shiddi Trading Co. Ltd.“ iz Rijada, te „Al-Shiddi International“ d.o.o. iz Sarajeva, Sulejman el-Šidi i njegova porodica, zajedno s investitorom iz Bahreina „International Investment Bank“, sada „Ajyad Capital“, vlasnik 99,6292 posto dionica „Magros Veletrgovine“, a 255 manjinskih dioničara su vlasnici 0,3709 posto dionica.

Nema logike

Na prvu, ovakvo djelovanje nema previše logike, svakako ne finansijske, jer šta bi tačno El-Šidiju, nasuprot 99,62 posto vlasništva, u poslovanju unaprijedilo i ovih mizernih 0,37 posto. Ipak, razlog što po svaku cijenu pokušava u potpunosti ovladati „Magrosom“ mogao bi biti mnogo perfidniji.

Izetbegović: El-Šidijev kućni prijatelj. Printscreen

Naime, dioničari su članovi Skupštine kompanije i kao takvi imaju pravo uvida u finansije i poslovanje firme, a upravo to je, prema pouzdanim informacijama „Dnevnog avaza“, dio koji El-Šidi po svaku cijenu želi sakriti od znatiželjnih očiju.

Tako je El-Šidi proteklih godina nonšalantno (zlo)upotrebljavao sredstva i dobit „Magrosa“, odnosno SCC-a, kako bi krpio gubitke i rupe u poslovanju ostalih kompanija u njegovom vlasništvu.

Šta piše u odluci o izdavanju korporativne garancije. Printscreen

A mimo SCC-a, u minusu posluju manje-više sve ostale El-Šidijeve firme koje posluju u BiH, uključujući „SRE Investment“, koji se bavi nekretninama, „SHAD Invest“, koji stoji iza Poljine Hillsa, te „Fly Bosniae“, čiji je primjer posebno indikativan.

Krajem 2022. „Fly Bosnia“ ostala je bez certifikata nakon što već duže vremena nije obavljala letove, a od početka je poslovala s velikim gubicima. Samo tokom 2022. godine ova kompanija poslovala je sa 4 miliona KM gubitka, a na osnovu poreza, taksi i doprinosa državi je ostala dužna 1,4 miliona KM.

Prebacivanje sredstava

Gubici „Fly Bosniae“ i ostalih kompanija „krpljeni“ su prebacivanjem sredstava iz „Magrosa“, pa je tako, prema „Avazovim“ izvorima, do sada iz ove kompanije izvučeno više od 72 miliona KM i prebačeno u druge firme. El-Šidi je putem kratkoročnih pozajmica firmama u svom vlasništvu davao novac, tako da je samo kompaniji „Fly Bosnia“, zaključno sa 2021. godinom, pozajmio 8,7 miliona KM. Te pozajmice, naravno, nikad nisu vraćane.

Mali dioničari „Margosa“, s druge strane, za sve ove godine nisu dobili niti jednu marku na ime dividendi, uprkos velikim dobitima koje je ova firma ostvarivala te njihovim zahtjevima, o čemu su se nedavno i javno oglasili.

Mali dioničari zaobiđeni u raspodjeli dobiti. Printscreen

No, da stvar bude gora, prema našim izvorima, odluke o prebacivanju novca u ostale kompanije Sulejman el-Šidi je donosio na svoju ruku, zaobilazeći Nadzorni odbor od pet članova, čija je odluka neophodna za povlačenje takvih poslovnih poteza.

Kupovina iz 2006.

Podsjetimo da je „Al-Shiddi“ grupa daleke 2006. kupila državni kapital u „Magros Veletrgovini“, a na lokaciji te kompanije na Marindvoru izgrađen je „Sarajevo City Center“.

Početkom 2009. godine započela je izgradnja kompleksa „Sarajevo City Center“, ukupne površine više od 100.000 kvadratnih metara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.