INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE

Ramić: Svi najveći kanadski gradovi i država Kanada stoje uz žrtve genocida u Srebrenici i uz BiH

Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula u Vindsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida

Ramić: Glavni grad Kanade Otava je također proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Anadolija

A. O.

6.7.2023

Institut za istraživanje genocida Kanada izdao je saopćenje u kojem navode da odlukama gradonačelnika i gradskih skupština 11. juli je proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno istim proklamacijama su proglasili sedmicu počasti državi Bosni i Hercegovini.

Toronto, najveći grad u Kanadi i jedan od najvažnijih svjetskih političkih, ekonomskih, kulturnih i akademskih centara proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Glavni grad Kanade Otava je također proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Kanadski olimpijski grad Kalgari proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na osnovu prošlogodišnje odluke premijera kanadske pokrajine Alberta o priznavanju genocida u Srebrenici u Alberti.

Najveći grad u Jugozapadnom Ontariju, London, Odlukom Skupštine grada proglasio 11. juli Danom komemoracije 28. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Gradonačelnik Vindsora, Dru Dilkens (Drew) proglasio 11. juli 2023. godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Vindsor je prvi grad u svijetu koji je podigao spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. U Vindsoru je i rođen Brajan Mejs (Brian Masse), član Kanadskog parlamenta i višegodišnji sponzor svih kanadskih događaja iz kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

Edmonton, glavni grad provincije Alberta i šesti najveći grad u Kanadi je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Kanadi.

Cvijet Srebrenice

Hamilton je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. Historijski elektronski simbol Hamiltona je uoči 11. jula u bojama Cvijeta Srebrenice u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarbol ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Veliki broj istaknutih kanadskih političkih, akademskih i kulturnih subjekata, uključujući ministre u vladi premijera Džastina Trudoa (Justina Trudeau) i članove kanadskog parlamenta su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici je čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Stoje uz žrtve

Kanadski politički lideri su tako pokazali svijetu da stoje uz žrtve genocida u Srebrenici, ali i uz državu Bosnu i Hercegovinu, posebno uz žrtve agresije i genocida. Lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje još uvijek traže istinu i pravdu. Jednoglasan stav građana Kanade i njihovih lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini moraju biti sankcionisani. I ako istina i pravda još uvijek nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi.

Istovremeno Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Centralna kanadska komemoracija se održava 8. jula u Vindsoru ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori.

Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na kontinuiranoj podršci žrtvama genocida u Srebrenici i podršci državi Bosni i Hercegovini. Kanada je ugledna država u svijetu koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na evroatlantskom putu izjavio je dr. Emir Ramić, dirketor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Kanada od 2010. godine obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Naime jednoglasno usvojenim rezolucijama iz 2010. i 2015. godine, Kanadski parlament je potvrdio pravosnažne presude svijetskih i nacionalnih sudova, proglasivši 11. juli Danom sjećanja na žrtve srpskog genocida u Srebrenici. U međuvremenu je u parlamentarnu proceduru pušten i zakon kojim će se regulisati pravo žrtva genocida u Srebrenici, koji žive u Kanadi, na kulturu sjećanja. U kanadskom muzeju za ljudska prava otvorena je stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U gradu Vindsoru izgrađen spomenik žrtvama genocida. U kanadskim školama se izučava genocid u Srebrenici. Prije tri godine je prezentirana peticija Parlamenta Kanade za krivično sankcionisanje negatora genocida u Kanadi, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.