TRG "SUSAN SONTAG"

Fotografije sve govore: Premijerno izveden prvi dio baletnog triptiha "K'o nekad u osam"

U baletu "K'o nekad u osam" članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-ih godina

Balet - Avaz
Balet - Avaz
Balet - Avaz
Balet - Avaz
Balet - Avaz
+6
N. Aj.

6.7.2023

Na prepunom pozorišnom trgu "Susan Sontag" u Sarajevu publika je sinoć mogla uživati u premijernoj izvedbi prvog dijela baletnog triptiha "K'o nekad u osam", rađenog u koreografiji i režiji Ekaterine Vareščagine (Vereshchagina).

U baletu "K'o nekad u osam" članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-ih godina.

U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta NPS: Nataša Gaponko, Selma Efendić, Ivan Salonski, Darika Dunganova, Ana Kuzmanović, Luisa Escamilla Rodriguez, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Flavio Alberto Valentino i Denis Zhuchenko. Drugi dio večeri bio je rezervisan za savremeni ples i flamenco "Metamorphosis" u koreografiji i režiji Daniele Knežević.

- Večeras smo izveli posljednju premijernu predstavu za ovu sezonu, iza nas je sadržajna i izazovna sezona. Nakon premijere modernog baleta "Romeo i Julija" u koreografiji Davida Bombane i premijere klasičnog baleta "Giselle" u koreografiji i režiji Edine Papo, mogu reći da je ova baletna predstava bila pravi šlag na tortu. Publika je s nama uplovila u vremeplov koji ih je vratio u sedamdeste godine u Sarajevu. Vjerujem da je starijoj publici bilo emotivno vratiti se u svoju mladost a meni kao Sarajki je bila čast plesati i proživjeti to s njima - izjavila je Selma Efendić, članica Baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Kultura na ulice 2023!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Projekt "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.