ZAKON JASAN

Rad na poslovima koji nose rizik po zdravlje: Ko ima pravo na beneficirani staž

Vatrogasci na svaku godinu dobiju tri mjeseca, a policija četiri

Vatrogasci: Imaju pravo na beneficije. N. Šaljić / Avaz

Meliha Smajkic

6.7.2023

Iz Udruženja „Porodice tri plus“ su nedavno, u okviru pronatalne inicijative, prema nadležnima uputili niz mjera, među kojima je i beneficirani radni staž za podršku majkama i ženama u Federaciji BiH.

Radna mjesta

O tome ko u BiH ima pravo na beneficirani radni staž, odnosno koja su to radna mjesta i zanimanja, pokušali smo saznati u Federalnom zavodu PIO/MIO, međutim, kazali su nam kako je to složena kategorija, koja se u suštini odnosi na poslove koji nose rizik po zdravlje ljudi koji ih obavljaju. Ta kategorija, jasno, prepoznata je i u Zakonu o PIO.

U staž osiguranja s uvećanim trajanjem, prema zakonskim odredbama, računa se vrijeme u kojem je osiguranik radio na naročito teškom, opasnom i po zdravlje štetnom radnom mjestu odnosno poslu, kao i na radnom mjestu odnosno poslu na kojem osiguranik nakon što navrši određene godine života ne može uspješno obavljati svoju profesionalnu djelatnost i za koje je, pored doprinosa za staž osiguranja s efektivnim trajanjem, plaćen doprinos srazmjerno stepenu uvećanja staža.

Postoji i jasna procedura utvrđivanja radnih mjesta na koja se računa takav staž. Radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH utvrđuje po prethodno pribavljenom mišljenju odgovarajućih stručnih i naučnih organizacija.

Beneficirani radni staž u BiH, uglavnom, imaju rudari, demineri, građevinski radnici, policija, vojska, kao i određena kategorija vozača.

Prema Pravilniku Ministarstva rada i socijalne zaštite FBiH, beneficirani radni staž imaju zaposleni u željezarama, namjenskoj industriji, zdravstvu, farmaceutskoj industriji, proizvodnji električne energije, livnicama i kovačnicama, šumarstvu, umjetničkoj djelatnosti... Međutim, na kojim precizno radnim mjestima, to utvrđuju instituti zaštite na radu, inspekcijske službe, kao i medicina rada.

Određene beneficije

Pravo na beneficije, odnosno ranije penzionisanje, imaju i vatrogasci, koji na svaku godinu dobiju tri mjeseca, u odnosu na policiju koja dobije mjesec više, potvrdio nam je to Mate Jurković, komandant Vatrogasne jedinice Čapljina.

- Realno, vatrogasac s 55 godina se više ne može baviti ovim poslom, odnosno biti u operativi - kazao nam je Jurković.

Zanimljivo je da su pojedina novinarska udruženja godinama iznosila ideju o tome da novinari i medijski radnici dobiju to pravo, zbog toga što rade pod stresom, izloženi su prijetnjama, nerijetko rade više od 12 sati dnevno, vikendima i praznicima.

Maksimalno pola godine

Beneficirani staž može iznositi maksimalno šest mjeseci. Tako oni koji se bave zanimanjima rizičnim i opasnim po zdravlje, odnosno koji rade na takvim mjestima, umjesto jedne godine staža, mogu dobiti maksimalno godinu i po.

Nejasno je ko u umjetničkoj djelatnosti ima pravo na beneficirani radni staž, a pretpostavlja se da su to balerine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.