SARAJEVO ZATRPANO SMEĆEM

Bečarević: Direktorica Arnautović treba reći zbog čega je prljav grad

Za lošu komunalnu higijenu ministar je direktno prozvao nadležne službe KJKP RAD i upravu preduzeća

Bečarević: Direktorica se krije. Printscreen

Z. K.

7.7.2023

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević obrazložio je poduzete aktivnosti Ministarstva u njegovom mandatu u nastojanju, kako je istakao, da se višegodišnje loše stanje komunalne higijene promijeni. 

Potpisan ugovor

Za lošu komunalnu higijenu ministar je direktno prozvao nadležne službe KJKP RAD i upravu preduzeća, na čelu s direktoricom Verom Arnautović, koju je pozvao da se lično obrati javnosti i obrazloži zašto je grad prljav.

S obzirom, kako je naveo, na to da u Ministarstvo pristiže sve više pritužbi naših sugrađana na čistoću grada, dužnost mu je obavijestiti javnost o tome da su iz budžeta ovog Ministarstva za tekuću godinu osigurana sredstva za javna komunalna preduzeća u iznosu većem od 23 miliona KM, za što su potpisani ugovori, a osim ovog iznosa, bit će potpisani i ugovori za dodatnih 10 miliona KM. 

Naglasio je da je to značajan i dovoljan iznos sredstava prema javnim komunalnim preduzećima za poslove koje obavljaju i kako bi uredno ispostavili uslugu građanima.

- Što se konkretno tiče preduzeća RAD, potpisan je ugovor vrijednosti 7,8 miliona KM. Osim ovih sredstava, tu su i sredstava naplate pružene usluge građanima za odvoz smeća, koju, koliko sam upoznat, dosta uredno izmiruju, i zbog toga ovo preduzeće mora odgovoriti građanima zašto je ovakvo stanje, te odgovoriti na njihove prijave, a ne Vlada KS - naglasio je ministar Bečarević.

Skrivena iz portparola

Kako bi pružio potpuniju informaciju sugrađanima o pitanju ovog preduzeća, naveo je i sljedeće:

- Kao što je evidentno, direktorica KJKP Rad Vera Arnautović uopšte nije prisutna u javnom prostoru niti daje bilo kakve izjave o pitanju čistoće grada. U isto vrijeme, direktorica Arnautović je stekla uslove za penziju, ali uprkos tome je i dalje na ovoj rukovodećoj poziciji, ne izvršava poslove koje bi trebala, i faktički je sakrivena iza portparola. 

Kako objasniti našim sugrađanima da je više od polovine vozila u KJKP RAD van upotrebe, o čemu su svjedočili predstavnici Sindikata koji su bili u posjeti u ovom ministarstvu? Kako obrazložiti da pojedina auta, odnosno vozila, zbog kvara koji ne vrijedi više od 100-200 maraka, stoji neupotrijebljen, a vozači sjede u krugu KJKP RAD? Kako obrazložiti našim sugrađanima da ne može ovo ministarstvo dati bilo kakav nalog ovom preduzeću, jer sve ingerencije za uredno poslovanje KJKP RAD-a ima Nadzorni odbor te kompanije. 

Taj isti Nadzorni odbor je produžio, odnosno obnovio mandat v.d. izvršnim direktorima drugi put, iako po zakonu to nije mogao uraditi. Sve primjedbe koje dobivamo i od Sindikata o pitanju rada uprave su bile detaljno obrazložene i pokazale su sav javašluk svega onoga što se tamo dešava. A svi sugerišu i svi ukazuju na sve probleme koji stvaraju postupci javnih nabavki koji, iz nama nepoznatih razloga, KJKP RAD vodi na način kako ih vodi. 

Nedavna posjeta

Niti jednom ovo ministarstvo za ovih 100 dana rada Vlade nije vidjelo direktoricu da je istupila i preuzela bilo kakvu odgovornost o pitanju čistoće grada - riječi su resornog ministra.

Ministar je, također, istakao kako prilikom nedavne posjete deponiji Smiljevići nije bilo direktorice niti bilo kojeg člana Uprave preduzeća.

- Dok portparol KJKP RAD obrazlaže da li je nešto dodijeljeno ili nije dodijeljeno preduzeću RAD, naglašavam ponovo da je Ministarstvo u prvim danima mog mandata potpisalo sve sporazume s kantonalnim javnim komunalnim preduzećima i obezbijedilo im sve što je potrebno. Ova situacija se ponavlja, isto je bilo prošle i pretprošle godine, a isti ljudi rukovode KJKP RAD - istakao je ministar.

Kazao je kako se mora prihvatiti činjenica da je direktorica stekla uslov za odlazak u penziju, ističući da po Zaključku Vlade KS iz prethodnog mandata svi koji steknu uslove moraju otići u penziju.

Ko je kriv

- Nadzorni odbor KJKP RAD ne želi uputiti direktoricu do penzionog fonda i pružiti priliku ljudima koji će možda odgovoriti datom zadataku. Za to vrijeme ovo ministarstvo može samo slati slike koje nam šalju sugrađani o ruglu u pojedinim dijelovima grada i platiti po potpisanom sporazumu sve ono što je predviđeno istim i što radimo.

 I pored svega toga, mi i dalje gledamo slike koje nisu prikladne jednom glavnom gradu. Moja obaveza je bila da na ovakav način upoznam javnost s lako provjerljivim činjenicama, a sve ostale molim da pitanja postavljaju direktorici Arnautović, čija ukupna mjesečna primanja iznose više od 4.500 KM, a ne želi obavijestiti javnost o tome zbog čega je grad prljav - saopćeno je iz Vlade KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.