FORMIRAN PREDMET

Političari iz RS: Šmit je nelegalan, RS će zaštiti odgovorne od Tužilaštva BiH

U ovom konkretnom slučaju biće, naravno, dilema da li ćemo se mi svi odazivati Tužilaštvu BiH - kaže Mazalica

Dodik i njegova ulizica Mazalica. Twitter

D. H.

9.7.2023

Nakon što je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić danas izjavio je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog zakona koje je nedavno usvojila Narodna skupština RS-a, a koji su danas objavljeni u Službenom glasniku RS, političari iz ovog bh. entiteta tvrde kako ništa nije urađeno mimo Ustava i zakona.

"Ništa nije urađeno mimo zakona"

Nikakvi predmeti, tužioci i samoproglašeni visoki predstavnik neće pokolebati institucije Republike Srpske da nastave da rade svoj posao, poručio je premijer RS Radovan Višković. Komentarišući informaciju da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom potpisivanja odluke i objavljivanja zakona u Službenom glasniku, Višković poručuje da je očigledno da tužioci rade po nalogu određenih centara moći, ističući da u Ustavu jasno piše da zakone donosi Narodna skupština.

- Ništa tu nije urađeno mimo zakona. NSRS je dvotrećinskom većinom rekla da ne prihvata više odluke nelegalnog visokog predstavnika. Kristijan Šmit je ovdje samo građanin Njemačke i njegove odluke ne mogu da budu prihvaćene na prostoru RS i to je jasno potvrdila Narodna skupština kada je rekla da se više ne mogu objavljivati odluke - istakao je Višković.

"Bit će dilema"

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica poručio je da "ne postoji osnova da lažni visoki predstavnik nameće zakone", ponovivši da je Kristijan Šmit nelegalan. Naveo je da u ovoj fazi ne znači da će predmet koji je Tužilaštvo BiH formiralo ići dalje u proceduru. U slučaju pokretanja aktivnosti, Mazalica kaže da će institucije RS zaštiti sve koji su obuhvaćeni predmetom.

- U ovom konkretnom slučaju bit će, naravno, dilema da li ćemo se mi svi odazivati Tužilaštvu BiH kada nas bude pozivalo da damo određenu izjavu ili ćemo se pozvati na članove Zakona koji smo usvojili, a to je da će svima onima koji budu učestvovali u ovim aktivnostima, institucije RS pomoći - rekao je Mazalica.

Najveći krivac za sadašnju krizu je nelegalno imenovanje Kristijana Šmita, koje nije bilo u skladu sa Dejtonom, poručuju iz SDS-a. I Ustavni sud BiH je, kažu, pokazao da ne poštuje Dejtonski sporazum odlukom da izmjenom pravila skoro izbaci srpske sudije iz ovog suda.

- Što se tiče eventualno nekih sankcija, SDS je to osjetila najbolje na svojoj koži kada je za jedan dan visoki predstavnik suspendovao 59 najviših zvaničnika SDS-a. Na nekin način nisu pronašli dokaze za šta je trebalo da budu osuđeni i to je tako prošlo ispod tepiha - kaže Ognjen Bodiroga, poslanik SDS-a u NSRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.