SARAJEVO

Menadžment Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" bio u radnoj posjeti Ljekarskoj komori KS

Na sastanku je istaknuto da je dosadašnja organizacija i cjelokupni zdravstveni sistem neodrživ u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Federaciji BiH

Sa održanog sastanka. Opća bolnica

H. J. I.

10.7.2023

U prostorijama Ljekarske komore Kantona Sarajevo danas je dr. Rifat Rijad Zaid, novi predsjednik Komore, održao radni sastanak s delegacijom rukovodstva Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, koju je predvodio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor ove zdravstvene ustanove. 

Neophodna reorganizacija

Na sastanku je istaknuto da je dosadašnja organizacija i cjelokupni zdravstveni sistem neodrživ u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Federaciji BiH, te da je neophodna reorganizacija s ciljem bolje dostupnosti zdravstvenih usluga, ali i zadržavanja kadra u zemlji.

- Ljekarska komora KS će biti sveprisutna u zdravstvenom sistemu, a od svih zdravstvenih ustanova očekujem ravnopravno participiratnje u njenom radu - kazao je dr. Zaid.

Komora će biti mjesto gdje će se usaglašavati sve potrebe i problemi njenih članova. Naglasio je da je neophodna i potpuna promjena narativa sistema zdravstvene zaštite. U tom svjetlu je najavio skori javni poziv ekspertima iz oblasti zdravstva da detektuju probleme i da struka donese prijedloge reorganizacije zdravstvene zaštite u KS, a koji će biti upućeni Vladi KS i resornom ministarstvu na razmatranje.

Neopravdani napadi

U ime Ljekarske komore i svoje lično ime dr. Zaid je uputio javno izvinjenje prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću i drugim ljekarima za neopravdane napade koje su trpili od pojedinih članova prethodnog saziva Komore.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, ovom prilikom je uz čestitke dr. Zaidu na izboru za predsjednika Ljekarske komore, izrazio radost da je struka dobila legalno izabranu Komoru. 

Saglasio se da su stvoreni uslovi za integraciju rascjepkanog zdravstvenog sistema i da brojne probleme treba sistemski rješavati. Posebno je istakao potrebu zapošljavanja nedostajućeg kadra u zdravstvenim ustanovama kao i dugoročno planiranje specijalizacija.

Zahvalio se predsjedniku Komore na institucionalnom izvinjenju, ne zbog sebe, kako je rekao, nego budućih ljekara,  jer je liječenje bolesnog moralno načelo i civilizacijski čin.

Moralno načelo prvog reda

Podsjećamo, prije tri godine prof. Gavrankapetanović je za medije izjavio da je bolestan čovjek svetinja, a posebna svetinja je bolesno dijete i da je to moralno načelo prvog reda. Zbog ove izjave u vezi s liječenjem djevojčice Nadin Smajlović bio je žrtva maltretiranja pojedinih moćnika Ljekarske komore KS. 

- Danas sam sretan i ponosan što sam u jednom teškom vremenu stao u odbranu bolesnog djeteta - kazao je Gavrankapetanović.

Današnjem sastanku u Ljekarskoj komori uz direktora Gavrankapetanovića su bile i pomoćnica direktora prim. dr. Marina Juroš Zovko, prim. dr. Elma Vukotić, šefica Odjeljenja za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu njegu, dr. Amir Ćehajić i Mahir Pekić, glavni medicinski tehničar Opće bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.