KORIDOR 5C

Jedan od najvećih građevinskih izazova: Kolos u Počitelju trebao bi biti završen do jeseni

Spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg perioda koji je pred nama, kazao je Lasić

Spojen posljednji dio. Autoceste FBiH

Meliha Smajkic

10.7.2023

Most Počitelj, jedna od najzahtjevnijih, najprepoznatljivijih i, vjerovatno, do sada najskupljih građevina na Koridoru 5C, konačno je spojen. Betoniranjem posljednjih segmenata rasponske konstrukcije u poljima šest i sedam, odnosno stubovima visine 88 i 66 metara, most je tehnički spojen u cijelosti.

Tone armature

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38 hiljada kubika betona, devet hiljada tona armature i tona i po kablova za prednaprezanje.

U narednom periodu uslijedit će radovi na izradi hidroizolacije, odvodnje, kolovozne konstrukcije te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije. Također, najvjerovatnije, bit će urađena i zaštita od vjetra.

- Spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg perioda koji je pred nama, gdje nam je cilj intenzivirati izgradnju autoceste u Hercegovini - kazao je Denis Lasić, v.d. direktora JP „Autoceste FBiH“.

Naglasio je da je, uz završetak aktivnosti na dionici Počitelj – Zvirovići, u ovoj godini planiran ugovor za izvođenje radova na izgradnji tunela Prenj i dionice Mostar-sjever – Mostar-jug, kao i tunela Kvanj – Buna.

Inače, završetak gradnje mosta Počitelj, koji visinom višom od 100 metara i dužinom od gotovo jedan kilometar spada među najviše mostove u regionu, očekuje se do jeseni ove godine.

Ova impresivna građevina ima ukupno šest stubova, među kojima je najviši onaj od 97 metara. Inače, most Počitelj, koji je označen kao LOT 2 na poddionici Počitelj – Zvirovići, trebao je biti okončan u martu prošle godine, a nakon probijanja tog roka, uslijedio je drugi do 5. septembra 2022. godine.

Naplata penala

Izvođači radova, azerbejdžansko-kineski konzorcij „Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited“ i „Powerchina Roadbridge Group“ su tražili novo, dodatno produženje do avgusta ove godine, a usljed neopravdanosti, investitor je aktivirao mehanizam naplate penala.

Vrijednost radova

Izgradnja mosta finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.