SVJEDOK JULSKIH STRAHOTA

Hamdija Fejzić: Htjeli su da nas nema

Dan sjećanja na genocid zapisan je crnim slovima u našim srcima i tu će ostati zauvijek, kazao je Fejzić

Fejzić: Klanjam se bolu majkama. BHRT / Printscreen

Ekipa "Dnevnog avaza"

11.7.2023

Hamdija Fejzić koji je preživio glogotu u Srebrenici živi je svjedok ljudskih i julskih strahota u Srebrenici.

Suzama zaljevaju zemlju

 - Danas ćemo klanjati dženazu za 30 žrtva genocida. Klanjam se bolu i njihovim žrtvama, klanjam se bolu majkama koje će danas suzama zaliti zemlju koja će prekriti tabute njihove djece, klanjam se i onim majkama koje više nisu s nama, a mnoge od njih nisu dočekale da pronađu i identificiraju svoju djecu.

Još tragamo za više od 1.000 žrtava, iako je prošlo 28 godina od genocida. 

Nikada mi nije bilo lako pronači naćin kako da započnem ova obraćanja, jer riječi koje izgovarate s ovog mjesta postanu veće i od samih vas i zato ih dugo biram, jer su najteže, a istina je uvijek prosta, pravda je uvijek čista i dovoljno je kazati: 11. juli. 

To je jedan od onih datuma koji sami sebe objašnjavaju, kada ga izgovorim, onda poruke same kreću, tako slike sjećanja naviru, a priče majki i preživjelih mi nadolaze.

Dan sjećanja na genocid zapisan je crnim slovima u našim srcima i tu će ostati zauvijek. I danas, dok cijeli svijet gleda u nas, možda je jedini put u cijeloj godini na šta upozoriti i taj jedini trenutak treba iskoristiti za dobro, za sjećanje, za istinu, za pravdu - navodi. 

Masovne grobnice

- Htjeli su da nas nema. Zapalili su Podrinje i mnoga druga mjesta, a naše najdraže pobacali u masovne grobnice, a preživjeli su prošli kroz stravične glogote, i to samo zbog svog imena, porijekla i zato što su umjesto ropstva izabrali slobodu. I opet, nakon genocida mi smo birali mir. Mi smo opet izabrali državu BiH - kazao je Fejzić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.