SUD BIH

Šojić: Služba nije trpjela zbog posjeta porodici u Beogradu

Dragan Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM

Dragan Šojić. Printscreen

H. J. I. / Detektor

12.7.2023

U nastavku suđenja Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedoci odbrane ispričali su da Služba nema pravilnik o radu, niti direktori i njegovi zamjenici imaju ugovore o radu. 

Meliha Jahjaefendić obavljala je funkcije direktorice i zamjenice Službe u periodu od 2006. do 2021., a kako je ispričala u Državnom sudu, specifično je da posao podrazumijeva rad vikendom i nakon radnog vremena, kao i rad na terenu.

Podnose izvještaj o radu Vijeću ministara BiH

Kako je ispričala svjedokinja, direktori podnose izvještaj o radu Vijeću ministara BiH, a do sada nijedan izvještaj nije vraćen, odnosno svaki je dobio prolazne ocjene.

- Izvještaji sadrže sve poslove koji su urađeni i one koji nisu, ali se u njima ne navodi prisustvo na poslu - rekla je ona, te dodala da se direktor i dva zamjenika Službe nisu upisivali u evidenciju, već su ulazili sa propusnicama na VIP ulaz.

Kada je riječ o šiht-listi, svjedokinja je navela da ona postoji od 2000., a na kraju mjeseca su je potpisivali direktori. Ako on nije tu, onda neko od zamjenika, ali je prvo prolazila internu kontrolu.

Svjedokinja je navela da Služba nema pravilnik o radu, kolektivni ugovor na nivou države nije potpisan, a rukovodioci nemaju ugovore o radu.

- Platu sam primala na osnovu odluke o postavljenju - rekla je ona.

Šojić nije krio da mu porodica živi u Beogradu

Jahjaefendić je ispričala da Šojić nikada nije krio da mu porodica živi u Beogradu i da ih posjećuje, ali da zbog toga Služba i poslovi nisu trpjeli.

Dragan Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši tako budžet BiH.

Na poziv odbrane odazvao se i Momo Blagovčanin koji je bio zaposlen u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) do juna ove godine, te je naveo da je profesionalno sarađivao sa Službom, kao i sa svim njenim direktorima, pa i Šojićem, s kojim je često odlazio u Tuzlu kako bi radili na papirima za objekat koji je Vijeće ministara trebalo da odobri za regionalni centar SIPA-e u ovom gradu.

- Četiri ili pet puta smo išli vozilom Službe, a nekad mojim autom - rekao je svjedok.

I svjedok Milorad Đurđević, koji je od 2020. do 2022. bio zaposlen kao šef kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rekao je da je saradnja sa Šojićem bila veoma profesionalna i da je uvijek bio dostupan.

"Uvijek bio na raspolaganju"

- Nekada smo se sastajali u Banjoj Luci, nekada u Sarajevu, ovisno o poslu koji smo obavljali, ali je uvijek bio na raspolaganju - rekao je svjedok.

Šojićev branilac Dragiša Jokić uložio je i materijalne dokaze koji se odnose na podzakonske akte i pravilnike o radu u državnoj službi na nivou BiH.

Jokić je zatražio od Suda BiH da dozvoli optuženom Šojiću odlazak u Beograd od 25. do 30. avgusta, zbog porodičnih obaveza, te je ponudio jamstvo, odnosno upis hipoteke na nekretninu u vrijednosti od 360.450 KM, što je Tužilaštvo BiH prihvatilo.

Sud BiH će o prijedlogu odbrane naknadno donijeti odluku, a suđenje se nastavlja 20. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.