ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Žarić i ostali: Saznanja o prekoračenju roka za završetak radova

Nastavak suđenja je 30. avgusta, kada je planirano saslušanje dva preostala svjedoka Tužilaštva

Banja Luka. Detektor

H. J. I. / Detektor

12.7.2023

Na suđenju za zloupotrebe položaja kojima je kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da se sjeća da je izvršeno produženje roka završetka radova tokom izgradnje trafostanice u Šipovu i misli da nije vršena naplata ugovorne kazne. 

Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove u “Elektroprijenos-Elektroprenosu BiH“ a.d. Banja Luka je kazao da mu je poznato da je ova kompanija prije pet do šest godina zaključila ugovor za izgradnju trafostanice u Šipovu, koji ugovor je realizovan i okončan, a trafostanica puštena u pogon.

Probijanje roka izvođača radova

Prema njegovom sjećanju, izvršeno je jedno produženje roka zbog probijanja roka izvođača radova u izgradnji trafostanice. Pojasnio je da realizaciju ugovora uvijek prati operativno područje na čijoj se teritoriji izvode radovi, te zaprima zahtjev izvođača koji cijeni da li je zahtjev za produženje roka osnovan.

Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića da li je vršena naplata ugovorne kazne, Numić je bio mišljenja da nije, ali je potvrdio da generalno jeste vršena naplata ugovornih kazni.

Mato Žarić, Mila Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević su optuženi da su u periodu od aprila 2015. do augusta 2018. postupali u namjeri da pravnom licu “Elektroobnova” pribave imovinsku korist – iskorištavanjem, prekoračenjem ovlasti te nevršenjem svojih službenih ovlaštenja.

Žarić je, u svojstvu generalnog direktora “Elektroprenosa BiH”, propustio da u skladu s ugovorom iz obračuna naplati ugovorenu kaznu, Malešević da obračuna ugovornu kaznu, a Manojlović navedeno potraživanje evidentira u dnevniku radova i dostavi na daljnje postupanje i naplatu. Šukalo je optužen da je, u svojstvu rukovodioca, propustio izvršnom direktoru za finansije ukazati na neizvršenje ugovornih obaveza, a Bule se tereti da je propustila ukazati generalnom direktoru na kašnjenje i mogućnost aktiviranja bankovne garancije.

Tužilaštvo uložilo preostale materijalne dokaze

U unakrsnom ispitivanju, Numić je izjavio da realizacija ugovora i sve informacije o realizaciji, osim operativnog područja, idu prema Upravi. Potvrdio je da sve poslove oko izvršenja ugovora i produženja vodi operativno područje, ali to ne znači da ono može zaključiti ugovor ove vrste.

Kako je izjavio, sadržinu ugovora određuje Komisija za javne nabavke, koju formira Uprava. Dodao je da ugovor potpisuje generalni direktor i supotpisnik, bankarsku garanciju može aktivirati operativno područje i Uprava, a rok produžiti Uprava nakon inicijative operativnog područja.

Prije saslušanja ovog svjedoka, Tužilaštvo je uložilo preostale materijalne dokaze, među kojima su i ispostavljeni računi “Elektroobnove“ prema “Elektroprenosu“, nalozi i zahtjevi za plaćanje, storno avansne fakture između ova dva pravna lica, Statut “Elektroprenosa“, rješenja o upisu ove kompanije u Ministarstvu pravde, posljednje korespodencije između firmi, kao i fakture izdate u postupku izgradnje trafostanice.

Žarićeva Odbrana je navela da će se, zbog brojnosti dokaza, očitovati u završnoj riječi, dodavši da je Tužilaštvo prema svom nahođenju sortiralo dokaze, sa čime su se složile i ostale Odbrane.

Nastavak suđenja je 30. avgusta, kada je planirano saslušanje dva preostala svjedoka Tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.