BOLJAKOV POTOK

Na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke: "Viseći" kružni tok bit će završen do kraja godine

Do sada je postavljena temeljna konstrukcija sa šipovima, izgrađeni su stubovi i dio kolovozne armiranobetonske ploče

Izmještanje podzemne instalacije. Avaz

S. Čengić

12.7.2023

Radovi na izgradnji kružnog toka na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke u Boljakovom Potoku odvijaju se u fazama i prema planu, naveli su iz Općine Novi Grad. Do sada je, kako dodaju, postavljena temeljna konstrukcija sa šipovima, izgrađeni su stubovi i dio kolovozne armiranobetonske ploče. Uporedo se pripremaju skela i oplata za nastavak izgradnje kolovozne ploče.

Proširenje ulice

- Prethodno je završeno uklanjanje privremenih objekata s trase koji su bili u koliziji s radovima. Važno je napomenuti da se paralelno s izvođenjem radova na izgradnji kružnog toka izmještaju mnoge podzemne instalacije, kao što su separatna kanalizaciona mreža, vodovodna mreža, elektro i plinske instalacije - kažu iz Općine.

Završetak radova, istaknuto je, planiran je do kraja ove godine. Kružni tok, koji se nastavlja graditi s mosta koji počinje iz ulice Džemala Bijedića, “visit će u zraku” na stubovima. Osim ovog projekta, u toku su rekonstrukcija i proširenje ulice Safeta Zajke, kao spoja Devete transverzale i Sarajevske obilaznice.

Privremena obilaznica

- Saobraćaj se trenutno odvija nesmetano postojećom saobraćajnicom u ulici Safeta Zajke. U narednom periodu planirana je izgradnja privremene obilaznice, na koju će se izvršiti preusmjerenje saobraćaja u cilju omogućavanja nastavka izvođenja radova i sigurnog kretanja učesnika u saobraćaju - navode iz Općine.

Vrijednost radova na izgradnji ovog kružnog toka iznosi 4.898.540,71 KM, a finansiraju ih Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve i Općina Novi Grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.