SARAJEVO

Bećirović i Girgin: Turska je privržena Bosni i Hercegovini

Na sastanku je govoreno i o potrebi ratificiranja ranije potpisanih sporazuma s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između BiH i Turske

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

13.7.2023

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom o bilateralnim odnosima dviju država i trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Euroatlantski put BiH

Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u BiH, poručio je da Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova, bez potrebe za dodatnim zakonom.

Ambasador Girgin je naglasio da, osim snažne podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosni i Hercegovini, Republika Turska jako podržava i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Bećirović je rekao da je jedan od dva strateška cilja Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u, a da Republika Turska kao regionalna sila i veoma važna članica NATO-a, može nastaviti pružati pomoć da što prije Bosna i Hercegovina postane punopravna članica NATO-a.

Tradicionalno dobri politički odnosi

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin konstatirali su da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre političke odnose, bez otvorenih bilateralnih pitanja. Dr. Bećirović je rekao da je dugoročni interes Bosne i Hercegovine da svestrano unapređuje odnose s ovom prijateljskom zemljom s kojom su dobri bilateralni odnosi od velikog značaja.

Na sastanku je govoreno i o potrebi ratificiranja ranije potpisanih sporazuma s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.