PREDSJEDNIŠTVO BIH

Bećirović i Rajli: Važno je jačati saradnju BiH i UK

Bećirović i Rajli iskazali su odlučnost da se nastavi dalja izgradnja prijateljskih veza

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

12.7.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Džulijanom Rajlijem (Julian Reilly) o odnosima dviju zemalja i aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Uspješna posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu

Tokom razgovora konstatirano je da je prva radna posjeta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske bila veoma uspješna, te da su održani važni sastanci s premijerom UK Rišijem Sunakom (Rishi), ministrom vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja Džejmsom Kleverlijem (James Cleverly), ministrom Oružanih snaga UK Džejmsom Hipijem (James Heappey), specijalnim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom (Stuart Peach), predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Ališom Kerns (Alicia Kearns) i mnogim drugim zvaničnicima Ujedinjenog Kraljevstva.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ponovio da je premijer UK Riši Sunak tokom razgovora u Londonu izrazio opredijeljenost da podrži demokratske snage u Bosni i Hercegovini koje se zalažu za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Faktor mira i stabilnosti

Tokom razgovora ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Džulijan Rajli je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Bećirović i ambasador Rajli iskazali su odlučnost da se nastavi dalja izgradnja prijateljskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.