HEROJI

Hrabar podvig Boška Milenkovića i Bojana Todorovića iz Trebinja: Spasili petogodišnjaka od utapanja u bazenu Bregovi

Taman što sam sjeo da popijem piće u obližnjem kafiću, čuo sam dječakovu majku kako doziva u pomoć, kazao je Milenković

Hrabri dvojac na prijemu kod gradonačelnika Trebinja. Avaz

P. Mucović

13.7.2023

Priča o hrabrom podvigu Boška Milenkovića i Bojana Todorovića iz Trebinja obišla je Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dvojac je u nedjelju od utapanja u bazenu Bregovi spasio petogodišnjeg dječaka. Povodom toga, u Gradskoj upravi ugostio ih je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Brza reakcija

Prema riječima Ćurića, ovo je izuzetno hrabar podvig, zahvaljujući kome je spašen život malog djeteta.

- Želim da im zahvalim u ime Grada i svoje lično ime. Učinili su veliku stvar i podvig vrijedan divljenja - istakao je Ćurić.

Gradonačelnik je dodao da su na bazenu u Bregovima bila dvojica profesionalnih spasilaca iz Javne ustanove „Bazeni“, koji su se nalazili na potpuno drugoj strani bazena, te istakao kako je u ovakvim situacijama najvažnije da se brzo reagira, kao što je to učinio Boško.

Milenković je naveo da se u tom trenutku sasvim slučajno našao na bazenu u Bregovima.

- S djecom sam bio na bazenu i odveo ih kući. Vratio sam se ponovo na bazen s pola puta, jer je put ka mojoj kući bio privremeno zatvoren. Taman što sam sjeo da popijem piće u obližnjem kafiću na bazenu, čuo sam dječakovu majku kako doziva u pomoć. Odmah sam ušao u vodu i doplivao do dječaka koji je plutao na vodi. Već je cijeli bio pomodrio. Izvukao sam ga na obalu i pitao okupljene kupače da li neko zna pružiti prvu pomoć. Na svu sreću, tu je bio Bojan Todorović - pojasnio je Milenković.

Masiranje srca

Dodao je da je Bojan odmah počeo masirati srce, a nakon 30 masaža dao bi mu znak da da vještačko disanje.

- Nakon 90 masaža i trećeg vještačkog disanja dječak je izbacio vodu iz sebe i počela mu se vraćati boja - naveo je Milenković.

Todorović je istakao kako je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, koji je završio, prošao obuku za davanje prve pomoći.

- Ovo mi je prvi put da sam pružio prvu pomoć u stvarnom životu, a da to nije bio primjer prakse. Bio sam potpuno smiren - rekao je Todorović.

Bio je modar

Todorović je opisao kako je izgledalo spašavanje dječaka.

- Kada sam vidio dječaka, pomislio sam da mu nećemo moći pomoći, ali nisam odustao od pružanja prve pomoći. Bio je modar, nije imao puls. Nasreću, poslije tri masaže i vještačkog disanja dječak je počeo davati znakove života. U tom trenutku je već došla Služba hitne medicinske pomoći i preuzeli su dječaka. Poslije smo čuli da se i njima gubio i da su ga uspješno povratili - kazao je Todorović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.