OSTAJE DO KRAJA GODINE

Prihvaćen prijedlog sudije Zlatka Kneževića za prijevremeni odlazak u penziju

Odbijen je njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ranije izazvao polemike

Zlatko Knežević. Nezavisne novine

S. S. / Nezavisne

13.7.2023

Prihvaćen je zahtjev Zlatka Kneževića, sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH, da ode u prijevremenu penziju, saznaju “Nezavisne novine”.

Istovremeno, odbijen je njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ova pravosudna institucija obrisala, a koji je glasio da se sjednice ne mogu održavati bez plenuma, odnosno ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština RS.

Knežević je, podsjetimo, obavijestio predsjednika Narodne skupštine RS da će podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje sa 31. decembrom ove godine, kada stiče prvi uslov za to.

S druge strane, član 39 kaže da se sjednica Ustavnog suda održava ako je prisutno najmanje troje sudija iz FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je birala Narodna skupština RS.

Odluka Suda da izbaci taj član izazvala je lavinu nezadovoljstva u RS, pa je tako Narodna skupština RS usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.