MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KS

"Život je u pitanju": Objavljen javni poziv za zdravstvene ustanove koje će obavljati preglede

Ministarstvo zdravstva će u potpunosti finansirati usluge PAPA testa i HPV genotipizacije, mamografije

Javni poziv, sa svim detaljima, dostupan je na službenoj web stranici Ministarstva www.mz.ks.gov.ba. Vlada KS

A. O.

14.7.2023

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nastavlja projekt preventivnih pregleda „Život je u pitanju“ i u ovoj godini. Projekt će biti proširen na skrining ranog otkrivanja raka kože, uz već postojeće preventivne preglede za rano otkrivanje raka grlića maternice, dojke i debelog crijeva.

Ministarstvo zdravstva će u potpunosti finansirati usluge PAPA testa i HPV genotipizacije, mamografije, imunohemijskog testa na okultno krvarenje i digitalne dermoskopije za sve prijavljene građane. Građani će imati mogućnost odabrati uslugu i zdravstvenu ustanovu u kojoj žele obaviti pregled sve dok ima raspoloživih termina.

U skladu s tim, Ministarstvo zdravstva KS objavljuje Javni poziv za dostavu ponuda za pružanje usluga skrining programa ranog otkrivanja raka grlića maternice, raka debelog crijeva i melanoma u KS. Javnom pozivu mogu se prijaviti sve javne i privatne zdravstvene ustanove i privatne ordinacije koje ispunjavaju kriterije Javnog poziva.

Javni poziv, sa svim detaljima, dostupan je na službenoj web stranici Ministarstva www.mz.ks.gov.ba.

U prethodnoj godini, realizirano je više od 11.000 preventivnih pregleda za osigurane i neosigurane građane KS. Više od 6.000 njih je upućeno na redovnu kontrolu, gotovo 700 je upućeno na dalju dijagnostiku zbog sumnjivog nalaza, dok je kod 40-ak sugrađana definitivno potvrđena bolest u ranom stadiju.

Ove godine, predviđeno je da se obavi više od 4.000 pregleda u okviru ovog projekta.

Ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić pozvao je sve zdravstvene ustanove i ordinacije koje ispunjavaju kriterije da se prijave na Javni poziv i pridruže ovom važnom projektu za zdravlje građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.