CENTAR VLADE RS

Studenticama koje su negirale genocid i veličale zločinca Mladića organizuju press u Istočnom Sarajevu

Tužilaštvo BiH se izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Jedna od studentica koja je veličala ratnog zločinca Mladića. Printscreen / TikTok

N. Aj.

15.7.2023

Studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici danas će se obratiti javnosti na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Na konferenciji će se obratiti Valentina Vujičić i Slađana Todić, kao i generalni direktor preduzeća “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek koji je studenticama “dao podršku”, piše RTRS.

"Medijski linč"

Konferencija za novinare će biti održana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u 10 sati, najavljeno je iz preduzeća Sarajevo-gas.

Studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu rekle su da nemaju namjeru da nastave studije na ovom fakultetu zbog medijskog linča, histerije i prijetnji po život koje su dobile zbog stava iznesenog na Instagram profilu.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentice, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju ratnog zločinca Ratka Mladića na dan obilježavanja 28. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici. Jedna od studentica je napisala i komentar: “Nek’ smo vas pobili”.

Iz kantonalnog MUP-a su saopćili ranije da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivično djelo

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Studentice koje su izazvale gnušanje svojih kolega sa fakulteta političke strukture u RS predvođene Miloradom Dodikom žele predstaviti kao žrtve. Predsjednik RS već im je ponudio da nastave studije u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.