POSTAVLJENE NA MOSTOVIMA

Kako se turisti snalaze u Sarajevu

Izdvojili smo značajna sredstva za obnovu postojeće i montažu nove turističke signalizacije, kazao je Fazlagić

U potpunosti uništene informativne table. S. Čengić

S. Čengić

15.7.2023

Turističke table na devet sarajevskih mostova koje su građane i posjetioce Sarajeva upoznavale s kulturno-historijskom baštinom grada te ukazivale na simboliku sarajevskih mostova koji već stoljećima povezuju različite obale, različite kulture, različite epohe - uništene su.

Slobodan internet

- Generalno je turistička signalizacija bitna. Također su nam bitne ove turističke table s važnim informacijama, prvenstveno što mi u centralnim i bitnim dijelovima grada nemamo slobodan internet za turiste kada dođu ovdje, kako bi mogli koristiti navigaciju i aplikacije. Malo u tom segmentu mi, kao Turistička zajednica, kaskamo - kaže Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS.

On je dodao kako je upoznat s uništavanjem tabli na mostu te je istakao kako Turistička zajednica KS nema nadležnost konkretno za table, ali da rade, zajedno s vlastima i Vladom KS, na zamjeni te vrste signalizacije.

Fazlagić: Važne informacije. Facebook

Naveo je i kako im, kao Turističkoj zajednici, smeta to što su table išarane, ali ističe kako njihovi timovi rade na strategiji i zamjeni postojeće turističke signalizacije, kao i na njenom obnavljanju i modernizaciji.

Zakonske regulative

- Mi smo upoznati s problemima i radimo na njima. Čak smo izdvojili značajna sredstva za obnovu postojeće i montažu nove turističke signalizacije. To je ono što mi možemo uraditi. Dalje nemamo ni mogućnosti, ni nadležnosti, niti zakonske regulative da bismo mogli nešto uraditi - navodi Fazlagić.

Iz Gradske uprave do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor u vezi s uništenim tablama.

Kratki historijat

Table kojima su mostovi označeni sadrže piktogram i kratki historijat svakog od ovih devet mostova.

Na njima se nalaze i QR kodovi, pomoću kojih zainteresirani posjetioci lako i brzo mogu pristupiti opširnijim tekstovima o mostovima, a koji se nalaze na portalu „destinationsarajevo.com“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.