SAN FRANCISKO

Almir Badnjević postao redovni član Svjetske akademije nauka i umjetnosti

WAAS članovi dolaze iz različitih kultura, nacionalnosti, intelektualnih disciplina i profesija

Almir Badnjević. Facebook

S. S.

17.7.2023

Osnivač Verlaba dooo Sarajevo, prof. dr. Almir Badnjević postao je redovni član Svjetske akademije nauka i umjetnosti, s adresom u San Francisku. Nakon što je prošle godine primljen u Evropsku akademiju nauka i umjetnosti s adresom u Salzburgu (Austrija), kao jedan od najmlađih članova, od ove godine je i član Svjetske akademije (WAAS).

Svjetsku akademiju umjetnosti i nauke (WAAS) osnovali su 1960. godine eminentni intelektualci, uključujući Roberta Openheimera, oca Manhattan projekta, Bertranda Russella, Josepha Needhama, suosnivača UNESCO-a, Lorda Boyda Orra, prvog generalnog direktora FAO-a, Brocka Chisholma, prvog generalnog direktora WHO-a i mnoge druge.

Moć originalnih i kreativnih ideja

Akademija služi kao forum za najistaknutije svjetske naučnike i umjetnike posvećene rješavanju hitnih izazova s kojima se danas suočava čovječanstvo neovisno o političkim granicama. Predstavlja forum na kojem se o ovim problemima može raspravljati objektivno, naučno, globalno i oslobođeni stečenih interesa ili regionalnih vezanosti da bi došli do rješenja koja afirmišu univerzalna ljudska prava i služe općem dobru cijelog čovječanstva. WAAS je utemeljen na vjeri u moć originalnih i kreativnih ideja — stvarnih ideja s efektivnom snagom — da mijenjaju svijet.

WAAS članovi dolaze iz različitih kultura, nacionalnosti, intelektualnih disciplina i profesija, izabrani za eminentnost u prirodnim, tehnološkim i društvenim naukama; umjetnost i humanističke nauke; različite profesije i oblasti javne službe. Fokus WAAS-a od početka je bio na rješavanju globalnih društvenih izazova. Njegov osnivački motiv dolazi iz saznanja da se akademsko znanje ne može odvojiti ili razdvojiti od društvene odgovornosti načina na koji se znanje koristi.

Konsultativni status

WAAS svim svojim aktivnostima pristupa iz vrijednosti zasnovane na ljudima, sveobuhvatne i transdisciplinarne perspektive koja obuhvata pitanja koja se odnose na mir i sigurnost, ljudska prava i upravljanje, ekonomiju i finansije, obrazovanje i ljudski razvoj, društvo i kulturu, tehnologiju i ekologiju. Članovi WAAS su angažovani u raznim aktivnostima sa UN organizacijama. Akademija sarađuje sa mrežom nacionalnih centara i međunarodnih partnera širom svijeta.

Jedan od ciljeva osnivača Akademije bio je da WAAS funkcioniše kao „neformalni SVJETSKI UNIVERZITET“. U postizanju ovog cilja, WAAS je 2013. godine sarađivao sa drugim organizacijama na osnivanju Svjetskog univerzitetskog konzorcija (www.wunicon.org). U saradnji s WUC-om, WAAS provodi niz međunarodnih konferencija o budućem obrazovanju, okrugle stolove o razvoju kurikuluma za razvoj novih transdisciplinarnih predmeta i pilot-projekte u saradnji s eksperimentalnim partnerskim obrazovnim institucijama.

WAAS je dobio poseban konsultativni status od Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC), te konsultativni status od UNESCO-a." 

Almir Badnjević. WAAS

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.