PODIGNUTA ZASTAVA

Rumunija se pridružila međunarodnom vojnom osoblju NATO Štaba Sarajevo

Na ceremoniji su prisustovali ambasadori NATO zemalja u BiH, vojni atašei, te pripadnici savezničkih i partnerskih zemalja

S podizanja zastave. Fena

FENA

19.7.2023

Brigadna generalica Pamela L. McGaha i ambasador Rumunije Nj.E. Anton Păcureţu danas su bili domaćini ceremonije podizanja zastave u kampu Butmir kako bi pozdravili doprinos NATO saveznice Rumunije međunarodnom vojnom osoblju NATO Štaba Sarajevo u podršci institucijama BiH u reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora.

Mnogo jači

Tokom ceremonije, brigadna generalica Pamela McGaha je naglasila snažnu i aktivnu podršku Rumunije miru i stabilnosti u regionu, uključujući i podršku kolektivnoj odbrani Saveza i partnera.

- Podižući još jednu zastavu u znak podrške našoj misiji u BiH, šaljemo snažan signal da naši saveznici ostaju jedinstveni, da smo mnogo jači zajedno nego sami i da nastavljamo pružati podršku našim partnerima i svim građanima BiH - rekla je.

Rumunski ambasador u BiH, Anton Păcureţu, naglasio je kako je ova podrška jasan dokaz snažne predanosti Rumunije NATO-u, posebno u kontekstu nove sigurnosne stvarnosti u Evropi i novih izazova s kojima se svi suočavamo.

- Iz vlastitog iskustva znamo kakav je ogroman transformacijski učinak partnerstva s NATO-om, ne samo za sigurnosni i odbrambeni sektor, nego i za reforme u mnogim drugim oblastima, na dobrobit građana i s pozitivnim uticajem na njihove svakodnevne živote - rekao je.

Dati doprinos

Izražavam svoje uvjerenje da će novi pripadnik međunarodnog vojnog osoblja iz Rumunije u NATO Štabu Sarajevo dati doprinos svojom ekspertizom i iskustvom u jačanju sposobnosti kako NATO Štaba tako i institucija BiH, a posebno Ministarstva odbrane.

Na ceremoniji su prisustovali ambasadori NATO zemalja u BiH, vojni atašei, te pripadnici savezničkih i partnerskih zemalja u kampu Butmir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.