SUTRA DŽENAZA

Muftija Kudić u Kamičanima: Stradanja Bošnjaka se ne smiju ponoviti

Nisu imali priliku da se brane i vjerovali su da, ako nisu nikome učinili zlo, nikakvo zlo im se ne može učiniti, kazao je muftija

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
A. O. / Mina

19.7.2023

U Memorijalnom centru Kamičani-Kozarac večeras je nakon akšam-namaza održan vjerski program, u kojem su imami Muftijstva bihaćkog proučili Jasin i tevhid pred duše šehida Prijedora i Kozarca.

U obraćanju pred nekoliko stotina vjernika, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je za 20. juli rekao da je dan-simbol stradanja Bošnjaka Bosanske krajine, jer su “u toj 1992. godini na pravdi Boga ubijeni".

- Nisu imali priliku da se brane i vjerovali su da, ako nisu nikome učinili zlo, nikakvo zlo im se ne može učiniti - kazao je muftija.

Istakao je kako se programi poput večerašnjeg organiziraju u znak sjećanja na 20. juli i šehide ovih područja, ali i da se pošalje poruka da ono što se desilo Bošnjacima u tim teškim godinama ne smije se nikada više ponoviti.

"Da se ne zaboravi"

Navodeći primjere iz Kur’ana podsjetio je da “uz vjeru moramo nešto i mi učiniti”.

- Evo, mi činimo ovo da se ne zaboravi ono što je bilo. Činimo da podsjetimo, ne samo zbog šehida koji su preselili, nego prije svega zbog nas ovdje, ali i zbog drugih gradova. Da znamo, ako se desilo našoj braći ovdje na ovom mjestu, a ne sjetimo se ovog dana i više od tri hiljade ubijenih Bošnjaka, uglavnom na kućnim pragovima, može se desiti i drugima - ukazao je muftija.

Vjerski program je uživo prenosio Media centar Islamske zajednice, u saradnji sa Televizijom Unsko-sanskog kantona.

Sutra će kolektivnu dženaza-namaz, za Sikirić Ferida i Mešić Izeta, predvoditi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Žrtve ubijene u Prijedoru

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Kolonu s posmrtnim ostacima građani su dočekivali s cvijećem i ispratili Fatihom u Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom i Prijedoru, kroz koje je prošla kolona s posmrtnim ostacima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.