UBIJENI 1992. GODINE

U Kamičanima danas kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka dvije žrtve

Dženazu će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović

Ispraćaj tabuta. Fena

FENA

20.7.2023

Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve, Ferida (Hamdija) Sikirića i Izeta (Adem) Mešića, koji su 1992. godine ubijeni na području Prijedora, bit će klanjana danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, nakon čega će njihovi posmrtni ostaci biti ukopani.

Dženazu će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Kolona s posmrtnim ostacima ove dvije žrtve ispraćena je u srijedu iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu.

Program počinje u 12 sati

Vjerski program danas počinje u 12.00 sati. Podne-namaz će se klanjati u 13.00, a dženaza-namaz u 13.30 sati, nakon čega će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ferid (Hamdija) Sikirić je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica. On će biti ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Izet (Adem) Mešić je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa. Bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Pronađeni u 73 masovne grobnice

Mirzet Mešić, koji će danas ukopati posmrtne ostatke brata Izeta, kaže da su se posljednji put vidjeli u aprilu 1992. godine. Nakon toga su i njega u maju odveli u logor, tako da nije znao ništa ni o njemu, ni o ostaloj braći i ocu.

- Kasnije sam saznao da su ubijeni. Četiri brata i otac su mi ubijeni, jedini sam ja preživio – kazao je Mirzet.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe u BiH kazao je da su do sada posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od toga u 73 masovne grobnice.

- Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih općina, što govori o razmjeri zločina – naveo je on.

Dodao je da osobe čiji posmrtni ostaci se još uvijek traže su žrtve najtežih ratnih zločina.

- U pitanju su najteži ratni zločini, kao što je grupa od 30 žena i djece s područja naselja Zecovi, koji su sistematski i planski ubijeni, a zločin je potom prikriven – naveo je Begić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.