KOZARAC

Turković: Ovaj nivo stradanja ne može biti zaboravljen

Očekujemo i pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, sav progresivan svijet, da ustanu protiv negiranja genocida, da se jednom zauvijek stane na kraj počiniocima genocida i da nastavimo normalan život kako i treba da živimo, kazala je Turković

H. J. I.

20.7.2022

Turković: Činjenica je da je genocid počinjen. Facebook

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora poručila da ovaj nivo stradanja ne može biti zaboravljen ni oprošten dok zaista ne dođe do priznanja onog što je učinjeno. 

U Memorijalnom centru Kamičani klanjana je dženaza-namaz za 16 bošnjačkih civilnih žrtava.

Turković je kazala da danas s molitvama ispraćaju one koji su nevino stradali i da su u njihovim srcima uz članove njihovih porodica i prijatelje.

Istakla je da ovaj nivo stradanja ne može biti zaboravljen ni oprošten dok zaista ne dođe do priznanja onog što je učinjeno i do traženja, u najmanju ruku, izvinjenja za ono što je učinjeno.

- Činjenica je da je genocid počinjen i činjenica je da danas imamo negiranje tog genocida koji je bez obzira na zakonske odredbe, još uvijek itekako prisutan. Očekujemo i pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, sav progresivan svijet, da ustanu protiv negiranja genocida, da se jednom zauvijek stane na kraj počiniocima genocida i da nastavimo normalan život kako i treba da živimo - dodala je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.