BEZ PODRŠKE

Olimpijac godinama čeka na ispunjenje obećanja: Hasan Sejdinović i dalje živi u podstanarskoj sobi

Vratio se sa Specijalne olimpijade održane u Berlinu, gdje je osvojio četvrto mjesto

Sejdinović: Uspjeh na Specijalnoj olimpijadi. H. Čalić

Hasan Čalić

21.7.2023

Zlatni olimpijac Hasan Sejdinović vratio se sa Specijalne olimpijade, koja je održana od 17. do 27. juna ove godine u Berlinu. Ovoga puta nije osvojio zlato, ali je hrabro istrčao 800 metara, što nije njegova disciplina, a plasirao se i u finale u skoku udalj i zauzeo četvrto mjesto.

Majčina borba

Važno je naglasiti da je Sejdinović ponovo na Specijalnu olimpijadu otišao iz podstanarske sobe, i pored brojnih obećanja da će dobiti adekvatan dom.

Godinama se Edisa Sejdinović, samohrana majka 24-godišnjeg Hasana, bori da mu riješi stambeno pitanje. Hasan je, nakon osvojene zlatne medalje na Specijalnoj olimpijadi 2019. godine u Abu Dabiju, u svom gradu postao omiljena ličnost. Priznanja i obećanja su stizala s nivoa Tuzlanskog kantona i Sportskog saveza, ali on i njegova majka i dalje žive kao podstanari.

- Za svoje dijete borim se koliko god mogu. Hasan je takav rođen, on je i jetim. Umro mu je otac prije četiri godine. Kada je stigao sa zlatnom olimpijskom medaljom, svi su ga tapšali po ramenu, obećavali da će se njegovo stambeno pitanje riješiti, ali kako je vrijeme prolazilo, sve je bilo manje nade. Zbog toga smo pokrenuli humanitarnu akciju „Za stambeno rješenje zlatnog olimpijca Hasana Sejdinovića“. Sakupili smo 36.000 KM i kuda dalje, to nije dovoljno ni za najmanji stan - kaže Edisa.

5.000 KM pomoći

Kako bi za svoga života sinu osigurala bilo kakav smještaj, Edisa Sejdinović se ponovo obratila Gradskoj upravi Gračanica, privrednicima, domaćim i međunarodnim institucijama za pomoć.

Kolegij Gradskog vijeća krajem maja ove godine razmatrao je zahtjev Sejdinović, a Gradsko vijeće je na sjednici 12. jula usvojilo zaključak u kome se navodi da je Grad Gračanica podržao humanitarnu akciju i uplatio 5.000 maraka 2022. godine.H. ČALIĆ

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.